Topwoning: Amsterdamse prijzen in Rotterdam

De verkoop van het hoogste, grootste en duurste penthouse van Rotterdam is geopend. Voor eigen gebruik sleepte makelaar Leslie de Ruiter een appartement op de 48ste etage van Zalmhaven 1 in de wacht.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 24 april 2020

Middenin de coronastilte maakte makelaar Leslie de Ruiter onlangs nog een promotiefilmpje bij de bouwplaats van project de Zalmhaven. Aan de drie woontorens pal aan de Maas, ter hoogte van de Erasmusbrug, wordt in hoog tempo verder gebouwd. De middelste van de drie wordt 215 meter en daarmee de hoogste woontoren in de Benelux.
Over twee jaar moeten de 452 appartementen en 33 herenhuizen klaar zijn, al weet je het nooit in deze onvoorspelbare tijden. Bouwer BAM gaat hard, zegt De Ruiter. ‘Virtueel hebben ze het hele project al drie keer gebouwd, alle bouwfoutjes zijn er uitgehaald. Maar vertraging is niet helemaal uit te sluiten, bijvoorbeeld bij nieuwe coronamaatregelen of als een gebrek aan materialen ontstaat.’ De Ruiter constateert wel enige aarzeling bij potentiële kopers. ‘We krijgen de laatste weken meer respons op ons aanbod, maar niet iedereen pakt door. Beslissingen worden soms uitgesteld.’

Licht nerveus
Voor het hoogste casco-penthouse in de Zalmhaven, dat na afbouw naar zijn schatting € 6–7 mln zal kosten, is De Ruiter nu in gesprek. Met? Een Nederlandse ondernemer, eigenaar van een ‘internationaal zeer succesvol bedrijf’, is wat hij erover loslaat.
Amsterdammers staan niet te kijken van dergelijke prijsniveaus, maar in de havenstad is dit het duurste appartement ooit. Heeft De Ruiter zich geen zorgen gemaakt over de animo? ‘Ach, een individuele koper voor zo’n pand vind je altijd wel.’ Wel was hij aanvankelijk licht nerveus over de tientallen appartementen rond de € 1 mln; was dat niet wat veel voor de Rotterdamse markt? Dat lijkt mee te vallen. De makelaar verwachtte vanaf de start van de verkoop in januari 2019 ongeveer 75 appartementen per jaar te verkopen, inmiddels zijn er al ruim 200 weg. Nog 200 vrije sector-huurappartementen zijn ondergebracht in een woningfonds van Amvest.
Behoorlijk wat buitenlanders komen op de Zalmhaven af voor een pied-à-terre of een verhuurobject, warm gemaakt door de markeringinspanningen van de internationale vestigingen van Christie’s. Ongeveer 15% van de kopers tot nu toe komt uit het buitenland, onder meer uit China, Hongkong en Singapore, Monaco en New York. Ook een aantal Amsterdammers zoekt zijn heil aan de Maas, aangetrokken door de prijzen. Zo’n penthouse zou in Amsterdam zo het dubbele kosten, volgens de makelaar. ‘Minimaal.’ Twee jaar geleden nog verkocht hij naar verluidt voor ruim € 14 mln het penthouse in de Pontsteiger aan het IJ.
In zijn soort een koopje dus, deze 700 m² aan de Maas. Casco, want kopers in dit segment bouwen het liever zelf af. Gebruikelijk voor een appartement van dit formaat zijn aparte vertrekken voor een bioscoop, een bar, een gym en een gastenverblijf voor een nanny of inwonende verzorger, is de ervaring van De Ruiter.

Madonna
Die ervaring kwam ook van pas bij het bepalen van de vraagprijs. Die stijgt naarmate je hoger in de Rotterdamse woontoren komt, van € 6000 per m² in stapjes naar € 7000 per m² op de 56ste etage. ‘Natuurlijk vraag je je bij de uiteindelijke prijsstelling af: is dit verantwoord, gaat dit lukken? Maar ik heb bij eerdere verkopen wel bewezen dat ik goed zit.’ Eén verdieping lager in Zalmhaven 1 is overigens ook nog een penthouse te koop, voor 3 ton minder. Mocht zich een gegadigde melden voor beide appartementen tegelijk, dan krijgt die voorrang. Dat gebeurt. Een paar jaar geleden verkocht De Ruiter in één keer de drie penthouses in De Rotterdam, volgens de tamtam aan de Amerikaanse zangeres Madonna. ‘Maar dat gerucht heb ik nooit bevestigd.’

Zalmhaven
Adres: Penthouse 56ste verdieping, Zalmhaven 1, Rotterdam
Makelaar: Leslie de Ruiter, Hulstkamp Makelaars (gelieerd aan Christie’s International Real Estate), TW3 Makelaars, Ooms Makelaars
Koopsom (casco): € 5,05 mln
Woonoppervlak: 700 m²
Ontwikkelaars: Amvest, AM