Thema adviseurs: Beheer en taxaties helpen adviseurs H1 door

De omzet in commercieel vastgoedadvies is in H1 flink gedaald: alleen beheer en taxaties zijn stabiel en dempen de verliezen bij fee-gedreven verhuur en beleggingen

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2020

In deze editie aandacht voor de beursperformance van de vijf wereldwijd opererende beursgenoteerde vastgoedadviseurs. Hieruit blijkt dat marktleider CBRE in de crisis het minst hoeft in te leveren. Op Europees niveau (eigenlijk EMEA) blijkt uit de halfjaarcijfers dat vastgoedbeheer en taxaties bij partijen zoals Cushman & Wakefield de omzet van vorig jaar hebben weten te handhaven. Je ziet die gunstige uitzondering ook terug in Nederland bij partijen die sterk zijn in beheer, zoals MVGM en Savills. Zij hebben als een van de weinige vastgoedadviseurs geen beroep hoeven te doen op de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). MVGM heeft door de overname van de continentaal Europese beheeractiviteiten van JLL een sterke Europese positie en profiteert daar nu van, terwijl veel dealgeoriënteerde collega’s last hebben van een grote terugval in omzet.

De terugval in de fee-inkomsten (bij veel partijen meer dan –30%) is in het eerste halfjaar groter dan de terugval in het dealvolume in euro’s op de beleggingsmarkt (circa –15%). Dit kan erop wijzen dat de daling op de markt na-ijlt en zich in de tweede helft van 2020 gaat verdiepen.

Onder het motto ‘één deal zegt meer dan 1000 woorden’ heeft PropertyNL aan de belangrijkste van de 2000 vastgoedadviseurs commercieel vastgoed die transacties aanleveren, gevraagd naar hun meest spraakmakende deals van het eerste halfjaar. De grote respons en de enthousiaste toelichting maken dat wij slechts een selectie kunnen plaatsen. Wij danken alle inzenders en zien de respons als een illustratie van het feit dat de vastgoedadviseurs zich door de crisis niet van de wijs laten brengen.