Terug van weggeweest: binnen pinnen

Waar banken uit het straatbeeld verdwijnen komt er steeds vaker een winkel met geldautomaten voor terug. Alleen al dit jaar opent Geldmaat 9 of 10 nieuwe vestigingen. 

Tradititionele bankkantoren zijn steeds meer een zeldzaamheid. In steeds meer gemeenten is al geen vestiging van een van de grootbanken te vinden. 

Tegen die trend en het onderbuikgevoel in dat cash wordt uitgesorteerd in, opent Geldmaat -een gezamenlijk initiatief van de grootbanken om geldautomaten te faciliteren- steeds meer overdekte filialen. Met de onbemande "winkels" voorziet Geldmaat in de behoefte voor meer gebruikersgemak, door alle diensten onder één dak aan te bieden: opnemen en storten van biljetten en munten en sealbagautomaten voor het storten van verpakte automaten. 

De eerste Geldmaatwinkel (Amsterdam) is in 2021 geopend. In 2022 volgden er 15 winkels op andere locaties, dit jaar zijn er tot nu toe 7 bij gekomen. Er volgen er nog 2 a 3 (Dordrecht, Leeuwarden en mogelijk ook Vlaardingen). Uiteindelijk moeten er ongeveer 70 Geldmaatwinkels verdeeld over heel Nederland komen in grote en middelgrote steden, in stadscentra of grootwinkelcentra. Het gaat altijd om gehuurde panden. 

De meeste Geldmaatwinkels hebben 5 a 6 automaten voor zowel opnemen als storten van biljetten, 1 automaat voor alleen opnemen biljetten (ook 5 euro), 1 automaat voor zakelijk storten (sealbagautomaat) en 2 a 3 automaten voor het storten van munten.

Daarnaast faciliteert Geldmaat ook nog andere locaties met één of meer automaten, voor opnemen en/of storten. Deze staan buiten (in een gevel) of binnen bij retailers.