Tender toekomstige stadswijk in Amsterdam

De eerste tender voor de IJburgse wijk Strandeiland in Amsterdam is gepubliceerd.

De tender is gepubliceerd op TenderNed. Het nieuwe gebied in ontwikkeling in Amsterdam Oost is met 8000 woningen een van de grootste toekomstige stadswijken. De opgave voor bouwvelden M5 en M7 in de Muidenbuurt omvat maximaal 215 woningen in het middensegment en vrije sector (huur en koop) en een buurthub met parkeerplekken en voorzieningen.

De buurt krijgt een open, groen en duurzaam karakter, waar de voordelen voor de bewoners centraal staan. Gemeente Amsterdam is op zoek naar een partij die dit alles kan ontwikkelen, organiseren en realiseren.

Bijzonder onderdeel van de tender is de ontwikkeling van de buurthub. Dit is een nieuw soort mobiliteitsvoorziening waarbij het parkeren geclusterd en inpandig plaatsvindt en elektrische deelmobiliteit – auto’s, fietsen, bakfietsen, scooters – beschikbaar is. Dit wordt gecombineerd met voorzieningen als een pakket ophaalpunt, fietsenmakers en collectieve ruimtes die bruikbaar zijn als ontmoetingsplek voor de buurt. De buurthub zal moeten voldoen aan de wensen van de eerste en toekomstige bewoners. Dat betekent dat het gebouw relatief makkelijk aanpasbaar moet zijn. Inbreng door bewoners via participatie geeft inzicht in de wensen van de gebruikers en is daarom belangrijk bij de ontwikkeling van de buurthub.

Op deze plek in de Muidenbuurt wordt een mix van grondgebonden en gestapelde woningen voor verschillende doelgroepen gerealiseerd. Het accent ligt op woningen voor gezinnen: ruime woningen met bij voorkeur een (collectieve) tuin of een buitenruimte. Er zijn 205 tot 215 woningen mogelijk, van vrije sector koopwoningen in verschillende prijscategorieën tot woningen in het middensegment. Hiernaast worden er ook sociale huurwoningen ontwikkeld (kavels C1 en C2). Dit laatste verloopt separaat en is geen onderdeel van de tender.

Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van Strandeiland. Daarom wordt er uitgedaagd om nul-op-meter-woningen te realiseren, waarbij het energiesysteem zo optimaal mogelijk presteert en zo voordelen voor bewoners oplevert. Ook wordt de markt uitgedaagd de milieubelasting van de bouwmaterialen te verminderen.

De procedure bestaat uit twee rondes: een voorselectie en een definitieve selectie. De gunningscriteria zijn duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit, programma en bewonersparticipatie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot en met 8 april 2022 inschrijven voor de tender. Het gunningsmoment staat gepland voor begin december 2022.

Laatste nieuws

Evenementen