Sturen op maatschappelijke waarde in crisistijd

Hoe kun je met vastgoed bijdragen aan de maatschappelijke vraagstukken van vandaag?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

Voor gemeentelijk vastgoed is dat evident. Deelnemers aan de benchmark gemeentelijk vastgoed laten zien voor welke maatschappelijke doelen zij vastgoed in bezit hebben en hoe zij hiermee omgaan. De benchmark gemeentelijk vastgoed kijkt verder dan de zakelijke kant van vastgoedexploitatie en probeert ook niet-financiële indicatoren in meetbare termen uit te drukken.

In 2021 werden gemeenten dagelijks met maatschappelijke afwegingen geconfronteerd: houden we vast aan het huurbeleid of verstrekken we huurkorting omdat de corona-maatregelen een gezonde exploitatie wel heel lastig heeft gemaakt? Begin 2022 stond de volgende uitdaging voor de gemeentelijk vastgoedafdeling voor de deur: de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in leegstaand vastgoed binnen de gemeente.

Door de grote maatschappelijke opgaven functioneerde de gemeentelijke vastgoedafdeling in 2021 eerder als crisisteam dan als business-strateeg. Desondanks is het gelukt om ruim voor de zomer de resultaten van de benchmark te presenteren. Hiermee is een volgende belangrijke stap gezet om als gemeentelijke vastgoedorganisatie te opereren als business-strateeg, en dat in een crisissituatie.

De benchmark gemeentelijk vastgoed is een initiatief van Tias School for Business and Society in samenwerking met Republiq. Lees het volledige rapport op www.tias.edu/item/sturen-op-maatschappelijke-waarde-in-crisistijd