Stec Groep: vier vijfde winkelbeleggers wil lege panden transformeren

Om het groeiend aantal lege winkels tegen te gaan willen winkelbeleggers panden transformeren.

Zij ervaren echter belemmeringen, zoals winstgevendheid, bestemmingsplannen en parkeernormen. Transformatie komt hierdoor traag op gang en plannen worden stopgezet. Winkelbeleggers roepen gemeenten op tot meer regie. Dit blijkt uit onderzoek van Stec Groep onder landelijke winkelbeleggers in binnensteden en middelgrote centra.

Het Rijk stelt de komende jaren € 100 miljoen ter beschikking om lege winkels te transformeren.

80% van de winkelbeleggers wil de komende jaren lege winkelpanden transformeren. Volgens driekwart heeft de coronasituatie de noodzaak hiertoe vergroot. Beleggers hebben vooral plannen in de vijftien grootste binnensteden en in middelgrote centra van steden met minimaal 50.000 inwoners. De helft beoordeelt de verhuurbaarheid van winkels in deze centra als (zeer) matig. Grote winkelpanden in middelgrote centra zijn het meest uit de gratie, aldus 95% van de beleggers.

Horeca en leisure zijn het meest kansrijk als nieuwe invulling van winkelpanden in hoofdwinkelstraten volgens de beleggers. Ook flexibele kantoorruimte wordt vaak genoemd. In aanloopgebieden zien beleggers kansen voor wonen, horeca en ambachten. Voor leegstaande verdiepingen biedt wonen het meeste perspectief, al zien beleggers ook kansen voor horeca, sociaal-maatschappelijke functies en kantoorruimte. 

‘Er is een golf aan transformaties op komst’, zegt Martijn Exterkate (adviseur retail Stec Groep). ‘Winkelstraten staan al jaren onder druk. Door de coronasituatie hebben winkeliers grote schulden opgebouwd. Beleggers houden rekening met faillissementen wanneer op 1 oktober de steunpakketten stoppen. Daar komen vaak geen winkels meer voor terug. De leegstand is bovendien nu al te hoog.’

‘Er is een open verstandhouding tussen alle partijen nodig om te komen tot een oplossing’, zegt Boris van der Gijp (directeur vastgoed) van belegger Syntrus Achmea. ‘De toekomst ligt in een multifunctionele binnenstad waarin veel meer verschillende functies een plek krijgen.’

Alle beleggers ervaren belemmeringen bij transformatieprojecten. Zeven op de tien noemt het komen tot een rendabele businesscase als grootste belemmering.