Start bouw 66 huurwoningen aan de IJburglaan in Amsterdam

Woningcorporatie Stadgenoot is onlangs gestart met de bouw van 66 sociale huurwoningen aan de IJburglaan.

Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen, remontabel en er wordt er gebruikgemaakt van duurzame materialen. Stadgenoot ontwikkelde en realiseerde deze kavel op de kop van het Haveneiland-West samen met architectenbureau Inbo, Hillen & Roosen en de gemeente Amsterdam. Naar verwachting wordt het gebouw eind 2022 opgeleverd.

Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen. De installaties kunnen makkelijk verplaatst worden, waardoor ook de indeling van de woningen kan worden gewijzigd. De constructie van het gebouw wordt in een remontabel bouwsysteem uitgevoerd. De gevels worden opgebouwd uit houtskeletbouw-elementen, voorzien van circulaire houten gevelkozijnen en een buitengevel van lichtgewicht composiet. Dat is CO2-arm en 100% recyclebaar. Vanwege geluidsbeperkingen mag er niet geheid worden, dus worden de palen geboord.

Op de twee daken komt een daktuin, die het hemelwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt vervolgens via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. Hiermee wordt voldaan aan ambities van Amsterdam Rainproof.

Stadgenoot betrok ook ontwikkelende bouwer Hillen & Roosen bij het voorlopig ontwerp, dat in een kort tijdsbestek gezamenlijk werd uitgewerkt.