Stadsloods: onvoldoende betaalbare bedrijfsruimte in Amsterdam

Startende bedrijven, stadsverzorgende bedrijvigheid, maakindustrie en allerlei kunst- en cultuurinitiatieven ondervinden steeds meer problemen om in Amsterdam betaalbare huisvesting te vinden.

Zo blijkt uit het Jaarverslag 2021 van de Stadsloods van de gemeente Amsterdam. Vorig jaar hielp de Stadsloods 552 organisaties met huisvestingsvragen. Ondanks de pandemie, lag het aantal aanvragen ruim 20% boven het aantal een jaar eerder. Sinds 2018 ziet de Stadsloods de aanvragen jaar op jaar stijgen.

Tegelijkertijd neemt in Amsterdam het aanbod van (bedrijfs-)ruimte af door transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde woongebieden en het omzetten van bedrijfsfuncties naar wonen en horeca. De Stadsloods verwacht dat het gat tussen vraag en aanbod alleen maar groter wordt. Met stijgende prijzen tot gevolg. Bijvoorbeeld stadsverzorgende bedrijven zullen daardoor steeds meer moeite hebben om betaalbare bedrijfsruimte te vinden. Eerder constateerde de gemeente al dat Amsterdam in 2040 150 hectare bedrijfsruimte te kort zal komen.

De categorie bedrijven is met 189 vragen de grootste groep zoekers. De Stadsloods adviseerde afgelopen jaar bijvoorbeeld in de zoektocht van een uitvaartcentrum naar locaties voor 24/7 afscheidskamers, de verplaatsing van een installatiebedrijf uit een volkswijk en bij het vinden van bedrijfsruimte voor belevering van schildersbedrijven met elektrische bakfietsen.

De Stadsloods zag het aantal aanvragen van kantoorgebruikers juist dalen: van 52 in 2020 naar 29 in 2021. Vanwege de coronacrisis waren eindgebruikers terughoudend in hun zoekvraag naar kantoorruimte, tech-bedrijven uitgezonderd. In die sector stijgt het aantal bedrijven met een ruimtevraag.

img
Redacteur
Profiel