Slotstuk Universiteit Twente opgeleverd

De bouwcombinatie Dura Vermeer en Trebbe heeft woensdag het slotstuk van Langezijds opgeleverd: Kop van Langezijds. In mei 2021 startte de bouwcombinatie met de transformatie van het universiteitsgebouw van Universiteit Twente in Enschede.

Langezijds is met 220 meter één van de langste gebouwen van Nederland, dat nu plaats biedt aan 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC. Als vervolg hierop werd Kop van Langezijds getransformeerd. Het eindresultaat is een modern, groen en toekomstbestendig universiteitsgebouw met veel ruimte, licht en comfort. Het ontwerp is gecreëerd door Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten.

In het zicht

Kop van Langezijds ligt aan de hoofdingang van de campus. In dit twee bouwlagen tellende kopgebouw is plek voor onder meer kantoren en een groen atrium. Het ontwerp is geïnspireerd op het ontwerp van gebouw Langezijds. Ook voor Kop van Langezijds geldt dat alle constructies, betonplafonds, staalconstructies en installaties in het zicht zijn. De installaties zijn gebundeld in een luchtdicht ‘plenum’ boven op de verdiepingsvloer. Na de werkzaamheden beschikt Kop van Langezijds nu over energielabel A+++.

Beste Gebouw van 2024

Langezijds is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. Het 13.783 m² grote gebouw huisvest 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie. Het totale eindresultaat werd afgelopen week bekroond met de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024.