Savills: vraag naar duurzame kantoren groeit sterk

De vraag naar kantoorruimte met energielabel A is in tien jaar tijd verdubbeld van 24% in 2011 naar 53%, zo blijkt uit een analyse van Savills. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven steeg dit aandeel nog sneller.

Er zijn volgens Lotte de Jong, head of Tenant Representation bij Savills in Nederland grote verschillen tussen soorten bedrijven en steden. “De Randstad kent veel start-ups, scale-ups en (inter)nationale bedrijven die meer gericht zijn op duurzaamheid, dan het mkb in de middelgrote steden buiten de Randstad. Het spreekt dan ook voor zich dat de grootste opname van duurzame kantoren te zien is in de grootste steden als Amsterdam (70%), Rotterdam (60%) en Utrecht (67%).”

Daarnaast blijkt uit een analyse van meer dan 12.000 gebruikerstransacties in Nederland van 2011 tot nu dat bedrijven in Nederland de afgelopen tien jaar steeds vaker bereid zijn meer te betalen voor een duurzaam kantoor (minimaal energielabel A) en minder voor een niet-duurzaam kantoor (energielabel B of slechter).

“Het afgelopen decennium heeft aangetoond dat bedrijven steeds minder bereid zijn te betalen voor niet-duurzame kantoren. De verwachting is dat dit verschil de komende jaren in een versneld tempo zal toenemen doordat bedrijven, banken en overheden steeds strengere duurzaamheidseisen stellen. Duurzame kantoren zijn dan ook geen trend meer maar de norm”, aldus Scato de Smit, research-consultant bij Savills in Nederland.

 

 

img
Redacteur
Profiel