Savills: Impact van Covid-19 versnelt online verkopen in Europa met een jaar

De voorspelling was dat het aandeel online verkopen 15,3 procent zou zijn in 2022, maar door corona wordt dit al bereikt in 2021.

Volgens Savills zal de impact van de pandemie de penetratiegraad van online winkelen met gemiddeld een jaar versnellen. Dit zal op haar beurt de vraag naar ‘prime’ logistieke ruimte binnen Europa stimuleren.

In heel Europa werd e-commerce een essentieel onderdeel van het dagelijks leven tijdens de lockdown, waardoor online winkelen een ongekend aandeel uitmaakte van de totale retailomzet. Volgens Savills zal de impact van de pandemie de penetratiegraad van online winkelen met gemiddeld een jaar versnellen.

In juli van dit jaar voorspelde Centre for Retail Research dat het percentage online- ten opzichte van het totaal aantal retailverkopen van de zes grootste West-Europese economiën respectievelijk zou stijgen van 12% in 2019 naar 16,2% in 2020, om vervolgens uit te komen op 15,3% in 2021, als gevolg van een normalisatie van consumentengewoontes wanneer de winkels en winkelstraten allemaal weer geopend zijn.

Onderzoek van Savills toont aan dat de vraag van gebruikers naar Europese logistiek vastgoed voor H1 dit jaar 4% onder het vijfjaarsgemiddelde lag, voornamelijk als gevolg van de lockdownrestricties die transacties bemoeilijkten. Portugal (+ 86%) Roemenië (+ 78%), het VK (+ 41%) en Polen (+ 31%) presteerden echter het sterk ten opzichte van hun halfjaar-gemiddelden.

De gemiddelde leegstand in de logistieke sector in Europa is gestegen van 5,1% naar 5,8% in de eerste helft van 2020, alhoewel dit nog steeds erg laag is in historisch perspectief. Ook ligt het ver onder de maatstaf van 12% die men in het VK waarneemt voor huurgroei.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, licht toe: ‘Een tekort aan beschikbare ruimte blijft de uitdaging voor gebruikers in de rest van 2020, en richting 2021 verwachten we een toename in het aantal huurverlengingen/heronderhandelingen. Tegelijkertijd leidt zakelijke onzekerheid ertoe dat gebruikers kortere huurtermijnen zoeken en voor velen zijn bestaande DC’s niet langer geschikt om aan de hogere eisen van e-commerce te voldoen.’

Voor wat betreft ‘last-mile’ logistiek voorziet Savills positieve huurgroeiverwachtingen, mede als gevolg van het tekort aan grond met een logistieke bestemming in stedelijke gebieden. Om de beschikbare grond optimaal te gebruiken zien we binnen Europa meer multilaagse logistieke ontwikkelingen ontstaan.