Rotterdam voert ook opkoopbescherming in

Rotterdam gaat, net als Amsterdam en Haarlem, opkoopbescherming invoeren. Per 1 januari 2022 is het in 16 wijken alleen nog mogelijk om een woning te kopen als de koper er zelf gaat wonen. Een woning verhuren mag dan slecht onder strenge voorwaarden.

Volgens de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is het een belangrijke stap in de aanpak van verhuurders die startende kopers in de weg zitten. ‘Malafide beleggers maken het lastig voor woningzoekenden en zorgen voor een verslechtering van de leefbaarheid in de wijk. Met de invoering van de opkoopbescherming verwachten we dat de schaarse koopwoningen in handen komen van starters en middeninkomens. Mensen die graag in Rotterdam willen komen én blijven wonen.’

De woningmarkt in Rotterdam is uit balans. Rotterdammers die een huis willen kopen, moeten opboksen tegen opkopers. En doordat huurpanden vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaat er geen cohesie in de wijk.

Speculatie aanpakken
Met de invoering van de opkoopbescherming wil de gemeente Rotterdam verdere excessen op de woningmarkt tegengaan. Rotterdam pakt particuliere verhuurders aan om starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen te geven bij het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

16 Rotterdamse wijken
Voor de selectie van de wijken is gekeken naar het aantal woningen in de wijk dat momenteel particulier verhuurd wordt én naar de leefbaarheid die mogelijk onder druk staat. Naar voren kwamen de wijken Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk. De opkoopbescherming is in deze wijken alleen van toepassing op woningen in het lage en middensegment met een WOZ-waarde tot €355.000,-.

Uitzonderingen
Uitzonderingen voor verhuur zijn mogelijk, bijvoorbeeld verhuur van de woonruimte aan directe familieleden, zoals ouders, kinderen, broers en zussen. Of als de eigenaar van de woning voor langere tijd, maximaal 12 maanden, op reis gaat. Hiervoor is dan een vergunning nodig die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan de huurder duur komen te staan. Als de gemeente dit signaleert volgt handhaving. De boetes kunnen oplopen tot € 21.750.

Laatste nieuws

Evenementen