Rivium District in Capelle aan den IJssel krijgt vijfduizend woningen

Het Rivium aan de Nieuwe Maas transformeert de komende jaren naar een woonwerkwijk met ruim circa vijfduizend stadswoningen.

Hiermee transformeert het verouderde kantoren- en bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel tot Rivium District.

De circa vijfduizend woningen worden vooral gerealiseerd in woontorens en stedelijke blokken die in een strakke geleding langs de Boulevard staan. van studio’s van circa 40 m2 en twee- en driekamerwoningen van 60-80 m2, tot royale stadslofts van circa 175 m2. Maar liefst 60% van het totaalprogramma is ‘betaalbaar’, van sociale huur (10%) tot middenhuur en -koop in een brede variatie. De overige 40% in huur en koop is in de vrije sector, die de marktprijzen volgt.

Het eerste initiatief ligt bij vijf eigenaren/ontwikkelaars: Woonfront, Magis Vastgoed, Zuiver Vastgoed, Novaform Vastgoedontwikkelaars en Waterford. Zij verenigden zich in 2018 in coalitie Het Nieuwe Rivium. In nauw overleg met de gemeente Capelle aan de IJssel krijgt Rivium District vorm.

Een deel van de bestaande kantoortorens zal blijven bestaan of zelfs weer opbloeien, wat ook geldt voor een aantal bedrijfjes in de wijk. Het hightech karakter van het gebied blijft zichtbaar. Er komen medische voorzieningen, een basisschool, hotelconcepten, ruimten voor zakelijke en persoonlijke dienstverlening en een diversiteit aan winkeltjes met een foodcourt en supermarkt.

Duurzaam leven, dat is het streven. Met een eigen innovatief ‘smart grid’ voor de wijk met warmte- en koudeopslag, energieneutrale gebouwen  en duurzaam materiaalgebruik wordt de toon gezet.  Qua mobiliteit worden deelvervoer, slim parkeren en MaaS (Mobility as a service) in deze nieuwe stadswijk belangrijke pijlers. Met het reeds aanwezige hoogwaardig openbaar vervoer van zelfrijdende shuttles en de waterbus/taxi wordt het ‘omdenken’ vanaf de eerste dag geprikkeld.

De eerste sloopwerkzaamheden zullen vanaf 2022 plaatsvinden.