Re-Use Award: Dit zijn de genomineerden voor de juryprijs

Transformatie van onder meer kantoren is het laaghangende fruit om iets te doen aan de woningnood in ons land. Maar voegen de woningen ook echt wat toe? Een vakjury beoordeelde voor de Re-Use Award 2020 van PropertyNL vijf spraakmakende initiatieven.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 20 mei 2022

Afgelopen jaar werden door heel Nederland tal van transformatie-projecten opgeleverd waarbij bestaand (niet-residentieel) vastgoed werd herbestemd tot woningen. Als belangrijkste podium voor (beleggende) ontwikkelaars, vroegen wij aan de marktpartijen hoeveel woningen zij in de voorbije twaalf maanden door transformatie hebben kunnen opleveren.Zuivere transformatie

Het leverde een berg reacties (104) uit het veld op, waarbij veel partijen aangaven wél aan herbestemming van locaties te doen door sloop/nieuwbouw maar niet aan zuivere transformatie waarbij het bestaande gebouw een andere functie krijgt. Aan de hand van die zuivere transformatie heeft PropertyNL een ranglijst samengesteld met de grootste transformateurs. Deze lijst publiceren op 20 mei in PropertyNL.

Oplossen woningnood

Daarnaast menen wij dat niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit moet tellen bij het oplossen van de woningnood en transformatie in het bijzonder. Vandaar dat wij een vakjury met Hilde Remøy (TU Delft), Jean Baptiste Benraad (TransformatieTeam) en Gerben van Dijk (Christenunie Rotterdam) hebben gevraagd om vijf transformatie projecten op hun kwaliteit te laten beoordelen.

Betaalbaarheid en lef

De jury bekeek de projecten aan de hand van kenmerken als de (technische) kwaliteit van de woningen, de duurzaamheid van het project, de betaalbaarheid, de inpassing in het gebied en het getoonde lef om al dan niet als pionier een transformatie te initiëren. In willekeurige volgorde werden de volgde 5 projecten in willekeurig genomineerd:

  • Ricardo Residences: 365 appartementen in het voormalige IBM-gebouw in de Riekerpolder in Amsterdam, in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance
  • High Park Arnhem: Borghese ontwikkelde 434 woningen in het voormalige PostGiro kantoor in Arnhem   
  • DC van Hall: Voor woonstichting De Key transformeerde Van Wijnen het voormalig bedrijfsverzamelgebouw op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam-West naar 168 zelfstandige studentenwoningen.
  • Edelpark:  In Nieuwegein heeft TVU Bouw (een samenwerking tussen Ufkes Bouwmaatschappij en Veluwezoom Verkerk Bouw) een kantorenpark met 9 kantoorpanden getransformeerd naar 240 appartementen
  • Plein 54: BPD heeft als voormalig eigenaar van het Atrium gebouw aan de Louis Armstrongweg 54-56 te Almere dit voormalige kantoorgebouw getransformeerd naar een woongebouw met 48 betaalbare koopappartementen en twee bedrijfsruimten op de begane grond.