Q8 verruilt Den Haag voor Rotterdam

Energiebedrijf Q8 uit Kuwait neemt na de zomer met haar Europese hoofdkantoor haar intrek in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Het bedrijf is nu nog gevestigd aan de Schenkkade 50 in Den Haag.

Sinds eind 2011 huurde het oliebedrijf uit het emiraat een kantoorvloer van ruim 1700 m2 in gebouw De Haagse Zwaan nabij treinstation Den Haag Laan van NOI. Voordien regelde het staatsoliebedrijf haar Europese zaken vanuit Kuwait zelf. Het bedrijf heeft raffinaderijen in Europoort Rotterdam en Italië. Begin 2020 huurde de petroleumreus nog 2.100 m2 extra in het Haagse kantoorgebouw. 

Naar nu bekend is geworden gaat Q8 met haar Europese hoofdkantoor dichter op de Nederlandse raffinaderij zitten. Het energiebedrijf huurt 2.800 m2 in het het Groot Handelsgebouw (GHG) aan het Weena in Rotterdam, zo maakt gebouweigenaar Jamestown bekend.

Q8 zal ook zijn Retail, Cards en Support Services afdelingen in het rijksmonumentale bedrijfsverzamelgebouw van architect Huig Maaskant en Willem van Tijen onderbrengen. Medewerkers zullen er na de zomer van dit jaar hun intrek nemen.   

Broedplaats voor innovatie

'De GHG gemeenschap blijft groeien', aldus Jamestown-president Michael Philips,  Het gebouw is voor lokale en internationale bedrijven steeds meer een levendige broedplaats voor innovatie, waar een nieuwe generatie ook weer de vruchten van plukt.'

Het Amerikaanse Jamestown is al  40 jaar actief met vastgoedbeleggingen en -beheer. Naast GHG bestaat de Europese portefeuille van Jamestown uit vastgoed in het Amsterdamse Schinkelkwartier, Lissabon en Keulen. Jamestown heeft in Europa € 1,1 mrd aan beheerd vermogen (per 31 december 2022). 

Sinds 2019 is Jamestown eigenaar van GHG, goed voor voor 122.000 m² bvo en meer dan 450 bedrijven en kantoren als huurders.  GHG wordt steeds meer een ontmoetingsplaats voor kunst en creativiteit. Jamestown haalde in 2020 het Collision Project – dat makers en kunstenaars samenbrengt voor kunstprojecten in de openbare ruimte – naar GHG voor zijn Europese debuut. Sindsdien hebben tientallen kunstenaars GHG gebruikt als creatieve broedplaats voor het maken van eigen werk. 

Nieuwe huurders en verlengingen

Daarnaast breidt Jamestown het co-werkconcept Kleinhandel in het gebouw verder uit. In februari is bij de eerste fase in totaal 600m² opgeleverd aan zeven nieuwe huurders. In de tweede fase komt daar in juni nog eens 250m² bij. Ruim 95% van de bestaande huurders heeft in de afgelopen 12 maanden zijn huurcontract verlengd.  

Ook hebben social media bureau Somention en de federatie van woningcorporaties in de regio Rotterdam Maaskoepel onlangs hun kantoorruimte in GHG uitgebreid met respectievelijk 260m² en 240m². Verder hebben softwarebedrijf Esri en architectenbureau Neutelings Riedijk hun huurcontract verlengd. 

Q8 is geadviseerd door JLL. Verhuurder Jamestown is begeleid door Briq Real Estate.