Jamestown koopt Groot Handelsgebouw Rotterdam voor € 289 mln

Het Amerikaanse Jamestown heeft het historische Groot Handelsgebouw in Rotterdam gekocht.

Het is de eerste acquisitie van Jamestown in Europa en de eerste die werd gedaan vanuit het nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam. 

Het uit 1953 daterende Groot Handelsgebouw is een rijksmonument van 122.000 m² en geldt als hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Het staat pal naast het centraal station en huisvest meer dan 450 bedrijven. Het pand biedt een ruim aanbod aan voorzieningen zoals een sportschool, horecagelegenheden en winkels. Jamestown heeft het gebouw gekocht van een investeringsvehikel beheerd door de private-equity vastgoedfirma HighBrook Investors voor € 289 mn. HighBrook kocht het gebouw in juli 2018 voor ongeveer € 169 mln in een off-market publiek–private transactie. 

Michael Phillips, president van Jamestown: ‘Het Groothandelsgebouw bevindt zich in het hart van de voortdurende groei en vernieuwing van Rotterdam. We willen hier graag aan bijdragen door een hub te creëren voor de nieuwe Rotterdamse economie waar veel ruimte is voor innovatie en ondernemerschap.’

Jamestown is een designgericht vastgoedinvesterings- en managementbedrijf dat markante gebouwen en gebieden transformeert in innovatiehubs en ontmoetingsplaatsen. De onderneming is onder meer eigenaar van Chelsea Market in New York, Ghirardelli Square in San Francisco, Ponce City in Atlanta en The Innovation and Design Building in Boston.

De aankoop van het Groot Handelsgebouw past binnen de gevarieerde en flexibele herontwikkelingsportefeuille van Jamestown. Dit is de eerste transactie gedaan door het nieuwe Europese team, dat kantoor houdt in de A-Factorij in Amsterdam. 

HighBrook werd geadviseerd door Jones Day en Loyens & Loeff en door zijn eigen vermogensbeheerder Equity Estate. Jamestown werd geadviseerd door Greenberg Traurig.