Jamestown koopt twee kantoorgebouwen in Amsterdam

Wereldwijd vastgoed- en investeringsbedrijf Jamestown heeft zijn internationale portefeuille aanzienlijk uitgebreid met de aanschaf van twee industriële gebouwen in de Amsterdamse Schinkelbuurt.

Daarnaast krijgt de onderneming een mandaat om een vastgoedportefeuille in Europa te beheren namens een van zijn institutionele beleggingspartners en mede-beleggers E.ON Pension Trust. Die bestaat uit een mix van winkelcentra, kantoorpanden en bedrijfsverzamelgebouwen in Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Jamestown is bezig zijn positie in Europa te versterken door middel van acquisities. Eind vorig jaar kocht het Amerikaanse bedrijf drie markante kantoorgebouwen in Keulen en ruim een jaar daarvoor het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Dat is een van de grootste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland, waar momenteel meer dan 450 bedrijven in zijn gehuisvest.

Schinkelbuurt
Jamestowns nieuwste Amsterdamse aankopen bevinden zich in de Schinkelbuurt. Die buurt wordt getransformeerd van industrieterrein met kantoren naar een multifunctionele wijk met een focus op wonen. De gemeente is van plan om de buurt om te vormen tot een levendige, innovatieve en duurzame buurt met internationale allure.

Jameson heeft de A-Factorij gekocht, die hiervoor eigendom was van E.ON Pension Trust en de thuisbasis van een van Jamestowns Europese kantoren. Daarnaast gaat het om een bedrijvencomplex gelegen aan de Helicopterstraat, Vliegtuigstraat en Valschermkade, hiervoor eigendom van Gerose.  E.ON Pension Trust blijft mede-investeerder in A-Factorij, omdat het potentie ziet in deze buurt en ervan overtuigd is dat toekomstige kansen voor de gebouwen in het gebied beter benut kunnen worden door samen op te trekken. De derde partij aan de koopkant in deze transactie is RAG-Stiftung.

Voormalige fietsfabriek
De A-Factorij ligt aan de Pilotenstraat 35-45 en is een voormalige fietsfabriek van een kleine 12.000 m2 uit 1955. In 2002 is de fabriek omgebouwd tot kantoorruimte. Jamestown zelf is sinds 2018 gevestigd in het pand en doet het beheer. Grenzend aan de A-Factorij bevindt zich de Helicopterstraat, een 6.234 m2 groot complex dat bestaat uit vier onderling verbonden gebouwen waarin zich kantoren, bedrijfsruimtes, een showroom en een sportschool bevinden.

Verkoper Gerose werd bijgestaan door Appelhoven Vastgoedadviseurs in deze off-market transactie. Van Ooijen Accountants & Belastingadviseurs trad samen met HMK Notarissen op als juridisch adviseur. Greenberg Traurig stond Jamestown bij.