Opnieuw wordt een stuk Rotterdamse architectuurgeschiedenis in ere hersteld ten faveure van huurwoningen. Dit keer een alzijdig kantoorgebouw aan het Oostplein van architect Huig Maaskant.
In 1958 werd het kantoorgebouw -Goudsesingel 2-14- opgeleverd. Het was één van de bijdragen van architect Huig Maaskant aan de wederopbouw van dit deel van de stad waar na het Duitse bombardement in mei 1940 nauwelijks nog wat overeind stond. Even verderop op de Goudsesingel ontwierp hij enkele jaren eerder samen met Willem van Tijen het Industriegebouw, één van de grote bedrijfsverzamelgebouwen die na de oorlog in Rotterdam werden gerealiseerd en waarvan het Groothandelsgebouw aan het Weena het bekendste voorbeeld is.
Het kantoorgebouw aan het Oostplein is alzijdig en had oorspronkelijk alle kenmerken van een Maaskant-ontwerp: functioneel, maar ook open en transparant. Door verbouwingen zijn het pand en het gevelbeeld de afgelopen decennia flink veranderd. Er is dus alle verbeelding voor nodig om te herkennen dat achter de gevel het casco resteert van een Maaskantgebouw.
Nieuwe Holland Vastgoed wil het pand in oude luister herstellen. Het transformatieplan voor de herontwikkeling van het kantoorgebouw naar 58 huurwoningen is inmiddels door welstand gekomen en de ontwikkelaar gaat ervanuit snel over en bouwvergunning te beschikken. Daarbij was de uitdaging vooral om de architectonische kenmerken van 1955 aan te sluiten bij de hedendaagse bouwtechnische eisen.
De winkelplint blijft na de herontwikkeling gehandhaafd. Momenteel zijn er meerdere winkels in het pand gevestigd, waaronder een fysieke vestiging van Coolblue. Op de verdiepingen verschijnen woningen met een grote diversiteit, woonkwaliteiten en gebruiksgemak. Ook zijn een dakterras, gemeenschappelijke ruimtes en verduurzamingsmaatregelen als zonnepanelen voorzien.
Het woon-winkelcomplex blijft na de transformatie in eigen portefeuille. De nieuwe functie moet leiden tot een langjarige duurzame belegging.
De erfenis van Maaskant aan het Oostplein is in korte tijd het tweede stukje Rotterdamse architectuurgeschiedenis dat een nieuw leven krijgt. Recent kondigde Leijten aan de Ungerpleinflat te gaan herontwikkelen tot woningen.