Provast zet streep onder Holland Outlet Mall in Zoetermeer

Ontwikkelaar Provast heeft zich teruggetrokken uit de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall in Zoetermeer. Dit hebben de initiatiefnemers van de HOM gemeld aan de gemeente.

De overige initiatiefnemers, de betrokken vastgoedeigenaren van het te herontwikkelen Woonhart Zoetermeer, hebben besloten hun plannen tijdelijk stil te leggen en een periode van herbezinning in te lassen. Deze zal enige maanden duren.

Een van de redenen voor Provast om een streep te zetten onder  de HOM is de complexiteit van de besluitvorming vanwege de verschillende tegenstrijdige belangen. Daardoor schuift de planning steeds verder op. Ook hebben de Verenigingen van eigenaren in de betrokken woontorens een zodanig pakket van wensen neergelegd dat een voorspoedige besluitvorming niet realistisch is.

In een memo aan de gemeenteraad schrijft het college van B en W de werkzaamheden ten behoeve van de realisatie van de HOM onmiddellijk stil te zullen leggen.

‘Het college is voornemens door te gaan met de werkzaamheden die niet direct gerelateerd zijn aan de komst van de Holland Outlet Mall zoals de huidige knelpunten en autonome groei van het verkeer (inclusief parkeren) en het sluiten van de Retaildeal. Deze werkzaamheden zullen als zelfstandige projecten worden gecontinueerd.

Tegelijkertijd beseft het college dat aandacht noodzakelijk blijft voor het Woonhart, omdat het huidige winkelconcept van het Woonhart volgens diverse onderzoeken moet transformeren. Vanwege het belang van de benodigde transformatie, de verbinding met het Stadshart en daarmee een goede toekomstbestendige oplossing blijven we in gesprek met de vastgoedeigenaren.’

De gemeenteraad is afgelopen januari akkoord gegaan met de plannen voor de HOM.

De Holland Outlet Mall zou in drie fasen wordt gerealiseerd. De eerste fase had van de bedenker van het project, Provast, een investering gevergd van ongeveer € 120 mln, zo blijkt uit de in januari voorgelegde raadstukken. Na realisatie van deze eerste fase hadden de winkels in het nieuwe outlet center werk geboden aan 700–850 mensen.

De Holland Outlet Mall had centraal komen te liggen tussen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De mall was daarmee volgens Provast per auto binnen 60 minuten bereikbaar voor bijna 10 miljoen consumenten. De Holland Outlet Mall had een high-end fashion outlet center zullen worden in het centrum van Zoetermeer en daarmee het eerste binnenstedelijke outlet center van Nederland. Het zou jaarlijks 6,5 miljoen bezoekers zullen trekken.

Provast destijds: ‘Het project voorziet in een behoefte voor zowel de inwoners van Zoetermeer als die ver daarbuiten.’

De Holland Outlet Mall had grotendeels bestaand winkelvastgoed vervangen, namelijk die van het huidige Woonhart Zoetermeer. ‘Door de branchering in het hoge segment zal het aanbod aanvullend zijn op het bestaande Stadshart. De Holland Outlet Mall zal een beleving worden op recreatief winkelgebied, een trekpleister voor de gehele regio en de vele toeristen. Het ontwerp is van de hand van TconcepT’, aldus ontwikkelaar Provast bij de presentatie van de plannen.

Nu schrijven de initiatiefnemers: ‘Op 23 januari 2017 heeft de gemeenteraad van Zoetermeer het initiatief voor een Factory Outlet Center in Zoetermeer goedgekeurd en deze goedkeuring voorzien van een reeks amendementen. Sindsdien hebben de initiatiefnemers Eigenaren Woonhart en Provast zich in goed overleg met de gemeente zeer ingespannen om de amendementen te verwerken in het plan. Na ruim zeven maanden moet geconstateerd worden dat het zorgvuldig verwerken daarvan tot gevolg heeft dat de haalbaarheid en planning van het project op gespannen voet staan met de oorspronkelijke uitgangspunten. Als gevolg daarvan heeft Provast besloten zich terug te trekken uit het project. De eigenaren respecteren dit besluit.

Diverse factoren spelen daarbij een rol:

  • Door de veelheid van partijen en belangen is een zeer zorgvuldig proces ontwikkeld, waarin verschillende tegenstrijdige belangen om voorrang vechten. Dat zorgt voor complexiteit en een steeds verder opschuivende planning;
  • De gemeenteraad wenst pas een overeenkomst met de initiatiefnemers te sluiten nadat met de woningeigenaren in de VvE’s van de woontorens overeenstemming is bereikt. Gezien aard van hun eisen en wensen en de juridische structuur blijkt dit niet op korte termijn mogelijk; 
  • De vertraging veroorzaakt onzekerheid onder de bestaande winkelhuurders van het Woonhart en vermindert de belangstelling bij eindbeleggers;
  • De wens om kosten te verhalen op de initiatiefnemers en betaling daarvan in een vroeg stadium te eisen zorgen voor een situatie waarin overeenstemming tussen partijen veel energie en tijd vergt.

De initiatiefnemers hebben daarom moeten besluiten om de plannen voor Holland Outlet Mall in Zoetermeer te onderwerpen aan een herbezinning die enkele maanden in beslag zal nemen. Zij zijn van mening dat Holland Outlet Mall een grote bijdrage kan leveren aan de revitalisering van de binnenstad en de werkgelegenheid in Zoetermeer’, aldus hun brief aan het college van Zoetermeer.

Het nu aangekondigde uitstel en mogelijke afstel is koren op de molen van Unibail-Rodamco. Het Franse vastgoedbedrijf is grootste eigenaar van de winkels in het naastgelegen Stadshart Zoetermeer en uitgesproken tegenstander van de komst van de HOM. Samen met de gemeente steekt zij ongeveer € 30 mln in een opknapbeurt van het Stadshart.

Voor Unibail-Rodamco speelt tevens mee dat zij momenteel honderden miljoenen steekt in de doorontwikkeling van het winkelcentrum Leidsenhage naar The Mall of The Netherlands.