Gemeenteraad Zoetermeer zet volgende stap naar HOM

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft maandagavond met 28 stemmen voor en 11 tegen het raadsvoorstel aanvaard voor de verdere uitwerking van plannen voor de Holland Outlet Mall.

De gemeenteraad heeft tevens goedgekeurd dat de gemeente nog eens € 2,5 mln mag steken in nader onderzoek en de voorbereidingen om het outlet-plan naar de volgende fase te brengen.

De raad heeft wel veel voorwaarden gekoppeld aan haar instemming. Deze betreffen vooral de verkeersmaatregelen die getroffen moeten worden om de te verwachten bezoekersstroom van ongeveer 6,5 miljoen mensen in goede banen te leiden. Ook eist zij een goede verbinding tussen de HOM en het Stadshart Zoetermeer, in de verwachting dat dan ook de bestaande winkels in de naastgelegen binnenstad van de gemeente van de bezoekersstroom zullen profiteren.

Tijdens de raadsvergadering waren veel bezorgde geluiden te horen op dit punt. Omwonenden en raadsleden vrezen verkeersopstoppingen, parkeerproblemen en een slechtere luchtkwaliteit door een toename van fijnstof. Meerdere belangrijke wegen in de stad, zoals de Europaweg, zullen moeten worden aangepast.

Voorstanders van het plan toonden zich verheugd over de uitkomsten van de verrichte haalbaarheidsonderzoeken. Die laten zien dat de HOM Zoetermeer een grote impuls zal geven.

De bedoeling is dat de HOM in drie fasen wordt gerealiseerd. De eerste fase vergt van de bedenker van het project, Provast, een investering van ongeveer € 120 mln, zo blijkt uit de voorgelegde raadstukken. Na realisatie van deze eerste fase bieden de winkels in het nieuwe outlet center werk aan 700–850 mensen.

Hans de Jong, partner van Provast, verklaart naar aanleiding van de uitkomst van de raadsvergadering: ‘De afgelopen maanden is een brede discussie ontstaan over de komst van de Holland Outlet Mall. De gemeente Zoetermeer heeft moed en daadkracht getoond door nu groen licht te geven voor deze grote kans voor de stad en omgeving. Bij de verdere uitwerking van de HOM zullen wij het constructieve overleg vanuit de samenspraakprocedure met alle belanghebbenden voortzetten.’

Inretail, de grootste brancheorganisatie in non-food retail, noemt het plan ‘dom en gedoemd tot mislukken’. ‘Het is een desastreuze farce. Nederland heeft aan de drie bestaande outlets genoeg.’ In een persbericht na afloop van de raadsvergadering verklaart de winkeliersvereniging: ‘Verder gaan met het outletplan is dom. Het voegt niets toe aan wat Zoetermeer en de Randstad bewoners en bezoekers aan winkelaanbod al te bieden hebben en het ruïneert de bestaande winkelcentra van Zoetermeer. Het was wijs geweest een streep te zetten door dit onnozele plan.’

Voor Inretail is de uitslag van de raadsvergadering des te meer reden om door gaan met de strijd tegen de geplande outlet. ‘Onderzoek toont aan dat dit plan gedoemd is te mislukken. Bovendien maakt het bestaande Zoetermeerse winkelcentra kapot. Dus het moet van tafel. Zo eenvoudig is het.’

Holland Outlet Mall
De Holland Outlet Mall komt centraal te liggen tussen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De mall is daarmee volgens Provast per auto binnen 60 minuten bereikbaar voor bijna 10 miljoen consumenten. De Holland Outlet Mall wordt een high-end fashion outlet center in het centrum van Zoetermeer en is hiermee het eerste binnenstedelijke outlet center van Nederland. Provast: ‘Het project voorziet in een behoefte voor zowel de inwoners van Zoetermeer als die ver daarbuiten.’ De Holland Outlet Mall zal grotendeels bestaand winkelvastgoed vervangen. ‘Door de branchering in het hoge segment zal het aanbod aanvullend zijn op het bestaande Stadshart. De Holland Outlet Mall zal een beleving worden op recreatief winkelgebied, een trekpleister voor de gehele regio en de vele toeristen. Het ontwerp is van de hand van TconcepT’, aldus ontwikkelaar Provast.