PropertyNL en Nyenrode organiseren Nationale Vastgoeddag

PropertyNL organiseert in samenwerking met Nyenrode Real Estate Center op woensdag 22 mei 2019 de 10e Nationale Vastgoeddag.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Een keur van deskundigen op uiteenlopende gebieden geeft antwoord op financiële vraagstukken die nu in de vastgoedbranche spelen.
De Nationale Vastgoeddag is al 10 jaar dé ontmoetingsplek voor de financiële vastgoedprofessional. Het vastgoedseminar vindt plaats op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen, op woensdag 22 mei 2019, van 13.00 tot 19.30 uur.
In een duo­presentatie behandelen Hans Grönloh en Tom Berkhout de belangrijkste verslaggevingskwesties van dit moment en de vertaling daarvan naar de fiscaliteit. Welke acties moeten er worden ondernomen om goed voorbereid te zijn op morgen? Door de nieuwe leasestandaard IFRS 16 zijn per 1 januari 2019 alle huurcontracten op de balans gekomen van de lessee/huurder. Dit heeft een enorme impact op de vastgoedbeleggingsmarkt.
Vastgoedondernemingen hebben inmiddels de mogelijke impact geanalyseerd en moeten nu problemen oplossen en erover communiceren. Ook in de fiscaliteit speelt de vraag naar behandeling in de praktijk van de leasing­standaard.
Het tweede onderwerp betreft de ‘voorziening groot onderhoud’. Voor de verslaggeving zijn de regels gewijzigd. Het is niet meer mogelijk het onderhoud in één keer ten laste van het resultaat te brengen. Dat levert de nodige problemen op. In de fiscaliteit wordt fel gedebatteerd over de vraag of ineens een enorme voorziening gevormd kan worden, of dat inhaaldoteringen mogelijk zijn.

Actuele kostprijs
Het derde onderwerp betreft het – nog steeds nieuwe – begrip ‘actuele kostprijs’. Ondernemingen worden geconfronteerd met definitiekwesties en daaruit volgende keuzestress over al dan niet activeren. Ook in de fiscaliteit speelt dit thema. De inleiders bespreken keuzes en oplossingen.
Prof. dr. René van der Paardt besteedt aandacht aan de belangrijkste actualia voor btw en overdrachtsbelasting. Is 2% overdrachtsbelasting mogelijk voor te transformeren kantoren en bedrijfsgebouwen? Is het fiscaal gunstiger de verkoop van nieuwe woningen via een aandelentransactie te realiseren dan als stenen­deal? Verder behandelt hij de doorkijkbenadering en de bedrijfsopvolgingsvrijstelling.
De economische cyclus lijkt zijn top bereikt te hebben. Hoe houden business valuators rekening met een kantelende markt bij de waardering van ondernemingen met vastgoed (eigen gebruik en beleggen)? Hoe houd je calculatorisch en waarderingstechnisch ‘zuiver’ rekening met risico’s en onzekerheden rond vastgoed? Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS legt dit uit.
Zoet water, zout water, bosgebied en heide zijn voorbeelden van ecosystemen in Nederland. Wat is de kwaliteit van die ecosystemen en wat dragen ze bij aan de economie en de samenleving (ecosysteemdiensten)? Wat zijn ze waard in combinatie met de bebouwde omgeving? Waar wordt onttrokken en toegevoegd? Het CBS ontwikkelt een gloednieuwe statistiek over dit ‘natuurlijke kapitaal’ en geeft het weer in kaarten. Dit is ook van belang voor vastgoedprofessionals. Projectleidster dr. Rixt de Jong presenteert deze nieuwe invalshoek.
Prof. dr. Gert­Jan Reichart van de Universiteit Utrecht en tevens verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee geeft een overzicht van wat Nederland en in het bijzonder de Randstad de komende tientallen jaren te wachten staat op milieugebied. Kunnen we ons hier nog wel tegen wapenen of is het gevecht op voorhand verloren?