PropertyNL Topwoning: American way aan de Dam

Bijna € 38.000 per m² kost het penthouse op Dam 3 in Amsterdam, ongeëvenaard in Nederland. Net als de vijfsterren-hotelservice

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2020

Heb je een pied-à-terre op Dam 3, dan regelt de portier van Krasnapolsky valet parking. Hotelmedewerkers hebben je ijskast alvast gevuld, de bedden verschoond en verse bloemen neergezet. ’s Avonds volstaat een belletje voor de catering. ‘En dan hebben we het niet over een ordinair pizzaatje’, zegt makelaar Leslie de Ruiter.
Toen ontwikkelaar Verwelius een paar jaar geleden besloot van zijn voormalige hoofdkantoor naast de Bijenkorf appartementen te maken, was het De Ruiters idee om het naburige hotel voor de services in te schakelen. In Londen, Monaco en Dubai is dat gebruikelijk in dit segment, in Nederland iets nieuws.

Er is maar één Dam
Net zo opzienbarend is de vierkantemeterprijs voor het penthouse, dat bovenop het gebouw werd gezet en eind vorig jaar op de markt kwam. Hoe verkoop je zo’n prijs? ‘Er is maar één Dam’, zegt De Ruiter op het smalle omliggende terras, met een armzwaai naar het Koninklijk Paleis. ‘Elders in Amsterdam kun je nog uitbreiden, hier niet.’ In het voorbijgaan wijst hij ook nog even op het dak van ‘Kras’. De bouwspullen en een oud bankstel die daar rondslingerden, heeft De Ruiter laten verwijderen.
De makelaar houdt van de ‘American way’, zegt hij. Bij de tweede bezichtiging serveert hij meestal wijn en sushi op de door society-interieurarchitect Pieter Laureys uitgekozen bank. ‘In dit segment beslissen kopers snel. En ze nemen alle meubels er gewoon bij.’ In de wat lager geprijsde appartementen beneden, van de vijftien zijn er nog vier beschikbaar, wonen ook Nederlanders, onder wie een bekende sporter. Maar dit penthouse ziet hij eerder als pied-à-terre voor de buitenlandse rich and famous.
Dat kan lastig worden: begin dit jaar werd weliswaar nog een Japanse gegadigde ingevlogen, maar sinds de uitbraak van corona hebben zich geen buitenlanders meer laten zien. De Yacht Show in Monaco, waar De Ruiter Amerikanen pleegt warm te maken voor een optrekje in Nederland, is dit jaar afgeblazen. Wel is een tiental Nederlanders langs geweest op de Dam, volgens de makelaar bijna allemaal terug te vinden in de Quote 500. Nu ze voor het stallen van hun miljoenen de bank rente moeten betálen, zijn stenen alleen nog maar aantrekkelijker geworden. Zo verklaart de makelaar de verrassend grote interesse in dure woningen de afgelopen tijd. ‘In april, de donkerste coronamaand, zijn meer dan 300 huizen boven € 1 mln verkocht. Dat is echt veel in Nederland.’ Zelf verkocht hij die maand nog een Amsterdams grachtenpand voor € 12,5 mln.

Subtiele afwimpelen
Belangstellenden voor het penthouse aan de Dam moet De Ruiter soms op subtiele wijze afwimpelen, anders heeft hij een dagtaak aan de bezichtigingen. ‘Ik vraag natuurlijk niet: kun je het betalen? Dat zou indiscreet zijn. Ik informeer naar de achtergrond. Als iemand in een sociale huurwoning in Zoetermeer blijkt te wonen, nodig ik hem niet uit.’
Sterren hebben zich voor het penthouse nog niet gemeld, geen Justin Bieber. Dat gerucht ging nog even, tijdens de bouw van de appartementen beneden. De Ruiter wuift het weg als grote onzin. ‘Maar eerlijk gezegd was het ons niet onwelgevallig; het heeft veel publiciteit opgeleverd.’ Talloze tienermeisjes wierpen briefjes aan hun idool over de bouwschutting die voor Dam 3 stond. ‘Fantastisch was dat’, verzucht de makelaar.

Dam 3, het penthouse, Amsterdam
Makelaar: Leslie de Ruiter, Hulstkamp Makelaars, gelieerd aan Christie’s International Real Estate
Ontwikkelaar: Bouwmaatschappij Verwelius
Vraagprijs: € 11,5 mln
Wonen: 305 m²
Bouwjaar: 2019