Plegt-Vos en Fakton herontwikkelen monumentale school in Zeist

Een consortium van Plegt-Vos en FCI Eikenstein (Fakton Capital) heeft voor € 11,5 mln de monumentale voormalige tuchtschool Eikenstein in Zeist gekocht.

De verkoper was het Rijksvastgoedbedrijf.

In het monumentale gedeelte komen appartementen en op de plaats van de uitbreidingen aan het monument en het onbebouwde terrein worden nieuwe woningen en appartementen gerealiseerd.

De voormalige tuchtschool Eikenstein staat aan de belangrijke entree (Utrechtseweg 37) van Zeist. Het symmetrisch opgezette complex uit 1905 bestaat vanaf de weg gezien uit een teruggelegen hoofdgebouw met aan weerszijde 2 dichter aan de weg gelegen lagere dienstwoningen rondom een voorplein. Het hoofdgebouw, dat in 1908 in dezelfde stijl door W.C. Metzelaar werd uitgebreid, bestaat uit 3 parallel gesitueerde gebouwdelen met daartussen 2 binnenplaatsen. De 3 gebouwdelen zijn verbonden met zijvleugels. Het gebouwdeel aan de voorzijde bestaat uit 3 bouwlagen. De overige vleugels hebben 2 bouwlagen. Het object is gebouwd in een voor die tijd typerende Chaletstijl en zijn aangewezen als gemeentelijk monument. In 1987 en 2001 werd door Architecten Kollektief Heijdenrijk aan de zij- en achterkant van het hoofdgebouw diverse gebouwdelen toegevoegd. Deze uitbreidingen zijn minder zichtbaar en zijn niet monumentaal.

Aangezien het object niet meer benodigd was voor de Staat, heeft het Rijksvastgoedbedrijf het object via een verkoop bij openbare inschrijving verkocht. Een voorselectie maakte onderdeel uit van de verkoopprocedure. Het Rijksvastgoedbedrijf ziet mogelijkheden voor deze locatie om bij te dragen aan het kabinetsbeleid om meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, voldoende koop- en huuraanbod voor specifieke groepen te realiseren en flinke stappen te zetten voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Laatste nieuws

Evenementen