Pieter Pot dreigt op de fles te gaan

Slechts enkele dagen heeft de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot nog om € 3 mln bij elkaar te crowdfunden. Als de Rotterdamse websuper daar niet in slaagt, kan het einde oefening zijn.

De teller op de crowdfundingsite van Pieter Pot stond maandagavond op iets meer dan € 1,2 mln. Daarmee is 40,5% van het vereiste bedrag binnen. Een derde van de funding wordt uitgegeven in aandelen aan klanten, leveranciers en andere geïnteresseerden. “Wat we nu nodig hebben, is een eenmalige grote investering, waarmee we schone lei maken, het assortiment aanvullen en van daaruit rustig stabiel gaan groeien en opbouwen", meldt Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker op de website.

De crowdfundingsactie loopt al een aantal weken, het is dus de vraag of het bedrijf de huidige stand voor 1 december kan verhogen tot € 3 mln. Lukt dat niet, dan is een faillissement een reëel scenario.

Met de bakfiets

Pieter Pot, in 2019 opgericht door Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt, groeide in twee jaar tijd uit van een idealistisch bedrijfje dat in Rotterdam met de bakfiets fruit en groenten in glazen potten bezorgde, tot een organisatie die in samenwerking met bezorgdiensten op grote schaal voedingsmiddelen in statiegeldpotten verspreidde. In 2021 ging Pieter Pot zelfs de grens over, met bezorgingen in België. Investeerders staken in totaal € 11,7 mln, verspreid over een aantal jaren, in de verpakkingsvrije supermarkt.

Coronatijd

In coronatijd ging het bergafwaarts met Pieter Pot. Het bedrijf kromp het personeelsbestand met tientallen medewerkers in. Begin 2022 werkten er nog honderd mensen, dat aantal is inmiddels geslonken tot zo’n tien medewerkers. De Delicatessenfabriek, die aanvankelijk de potten en flessen voor Pieter Pot waste, nam het bedrijf begin dit jaar over en wist zo een faillissement af te wenden.

Pieter Pot, dat onder meer een warehouse van 8721 m² op Prologis Park Botlek DC1 in Rotterdam huurt, startte deze zomer al een crowdfundingcampagne, die zo’n half miljoen euro opleverde. Het was echter niet voldoende om de verpakkingsloze websuper vlot te trekken.