Panattoni steekt € 600 mln in bestaande logistiek, ook in Nederland

Panattoni, pan-Europees ontwikkelaar van logistiek vastgoed, zet de diversificatie van haar activiteiten voort. De ontwikkelaar lanceert een fonds dat uiteindelijk € 600 mln aan bestaande ontwikkelingen moet ophalen, ook in Nederland.   

Het Panattoni Income Fund is gevestigd in Luxemburg en is een open ended fonds dat langjariig rendement moet genereren. Het doel is om tegen 2026 €300 miljoen aan eigen vermogen op te halen en €600 miljoen aan activa te verwerven, ontwikkeld en beheerd door Panattoni. De eigenaren en het managementteam van Panattoni zullen mee-investeren.

Vaste huurstroom

Het fonds zal investeren in duurzame moderne en voorverhuurde projecten die een vaste huurstroom opleveren in landen waar Panattoni actief is, waaronder Centraal- en Oost-Europa (met name Polen), het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië en Nederland. De eerste inbreng in het fonds bestaat uit activa in Polen die al worden beheerd door Panattoni. 

Krzysztof Dudek, managing director bij Panattoni Income Fund: 'Dit is een goed moment om Panattoni’s eerste inkomstenfonds op te richten. De marktcorrectie na Covid heeft ertoe geleid dat de rendementen op industrieel en logistiek vastgoed aantrekkelijker zijn geworden. Er heeft een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal aan de zijlijn gewacht op een herprijzing en op gunstiger financieringsvoorwaarden.'

ESG-conforme activa

Daniel Raemy, lid van de adviesraad van het Panattoni Income Fund:'De markt ervaart momenteel een tekort aan aanbod, gekoppeld aan een groeiende nadruk op ESG-conforme activa, wat het fonds een concurrentievoordeel geeft door toegang tot premiumprojecten.'

De oprichting van het Panattoni Income Fund betekent een voorzetting van de diversificatie van Panattoni. In april 2022 lanceerde Panattoni het Newport Logistics Fund, dat geselecteerde Panattoni-ontwikkelingen financiert, en vorig jaar werd logistiek vastgoedveteraan Nick Preston benoemd tot hoofd van het nieuw opgerichte Panattoni Investment Management, dat Panattoni voorziet van extra kapitaalpools.