PROVADA Lister Buildings tekent voor Koffiefabriek Amsterdam

Op dinsdag 26 oktober heeft Lister Buildings op de PROVADA de overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van de Koffiefabriek in Amsterdam, een kavel langs de Duivendrechtsevaart nabij het Amstelkwartier in Amsterdam.

De overeenkomst is getekend door Stefan van den Brink, CEO van Lister Buildings en Dries Drogendijk, Manager gebiedsontwikkeling Oost van de Gemeente Amsterdam. In het innovatieve ontwerp met de naam FITz komen 70 woningen en 800 m² voorzieningen samen. Een gemengd woonprogramma, collectieve tuinen, horeca en ambachtelijke bedrijfsruimtes zijn een aanjager voor dit transformatiegebied. 

Van hout
Om FITz zo circulair mogelijk te realiseren, is hout het basismateriaal van het gebouw. Dit sluit aan op de Green Deal van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), die eerder in oktober is ondertekend. Lister Buildings is specialist op dit vlak en realiseert circulaire, houten woongebouwen door vanuit één digitaal platform te ontwikkelen, ontwerpen, produceren en beheren.

De elementen worden in de eigen productiefaciliteit gemaakt, waardoor Lister het gebouw op een efficiënte manier kan realiseren. Het systeem kan in de toekomst uit elkaar worden gehaald zonder iets af te breken, dankzij de droge verbindingen in de constructie. Met flexibele plattegronden hebben bewoners de vrijheid om een eigen invulling aan hun appartement te geven. Deze flexibiliteit maakt het ook mogelijk in de toekomst de functie of het woningtype te wijzigen.

Stefan van den Brink, CEO Lister Buildings: ‘Dit is een echte mijlpaal in de ontwikkeling van Lister. We zijn er trots op dat we met het team en onze partners zo’n spraakmakende tender hebben gewonnen. Het is een belangrijke stap voorwaarts voor onze organisatie, maar meer nog voor circulair bouwen in de Metropoolregio Amsterdam en in Nederland.’

Mix van woningen
Het woonprogramma van Fitz bestaat uit 70 woningen met een differentiatie van 40% sociaal, 40% middenhuur en 20% vrije sector. Integrale diversiteit en inclusiviteit zijn uitgangspunt geweest voor het Lister-team. Er is een grote variëteit aan woningtypes verspreid door het gebouw. Daarnaast is ook het aanbod aan groen gevarieerd, met een binnentuin, een speeltuin en een ‘cocktailtuin’ op het dak met uitzicht over de stad.

Naast het woonprogramma op de verdiepingen, bestaat de plint uit open, flexibele ruimtes voor horeca en bedrijfsruimtes voor ambachten aan de kade. Daarbij kunnen bewoners gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer, gefaciliteerd door de horeca, die het buurtgevoel van deze wijk in ontwikkeling versterkt.