PROVADA Haarlems Blauwe Wetering wordt klimaatneutraal

Cobraspen Groep en de gemeente Haarlem hebben op de Provada getekend voor het klimaatneutrale Haarlemse nieuwbouwproject Blauwe Wetering.

Ontwikkelaar Cobraspen Groep en de gemeente Haarlem hebben bij de stand van de Dutch Green Building Council hun handtekening gezet onder de anterieure overeenkomst voor nieuwbouwproject Blauwe Wetering. Het betreft de realisatie van 430 klimaatneutrale appartementen die nagenoeg voldoen aan de ‘nul op de meter’. Cobraspen Groep zet zo samen met de gemeente Haarlem een belangrijke stap naar het ontwikkelen van meer duurzame woningen, die voldoen aan de eisen van de Parijse klimaatdoelstellingen van 2040.

Het project Blauwe Wetering aan de Richard Holkade biedt ruimte aan 430 appartementen van 40–85 m². Door het complex uit te rusten met verschillende duurzame installaties en zonnepanelen wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt bij een maximale opbrengst van kWh/m².

Het complex biedt ruimte voor centrale faciliteiten, zoals een ontmoetingsruimte met horeca en flexwerkplekken. Ook komen er sportfaciliteiten en een wasserette. Er komt een inpandige fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Ook is voorzien in een concept waarbij auto’s gedeeld worden, komen er groendaken toegepast in het project voor het tegengaan van hittestress en komt er opvang van hemelwater op eigen terrein.

Luigi Prins van de Cobraspen Groep: ‘We willen ons cultureel erfgoed ‘Paris proof’ maken met behoud van het monumentale karakter. Het is belangrijk dat wij hierin samen optrekken met de gemeente, zodat onze duurzaamheidsambities een voorbeeld kunnen zijn voor andere ontwikkelaars.’

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: ‘Dit is geen gemakkelijke opgave, het is goed om te zien dat ontwikkelaars hun nek uit willen steken en de verantwoordelijkheid nemen om binnen hun mogelijkheden een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.’

Op de foto: Annemarie van Doorn en Luigi Prins