PROVADA Gemeente Meppel en VanWonen tekenen voor ‘De Tuinkamer’

Het college van B&W van Meppel en gebiedsontwikkelaar VanWonen hebben tijdens de PROVADA overeenstemming bereikt over het plan ‘De Tuinkamer’, een project waar 102 woningen komen.

De woningen verrijzen in het deelgebied Parkwonen 3/4/5 in de wijk Nieuwveense Landen. Zij  variëren van rug-aan-rug tot vrijstaande woningen. De verkaveling van het stedenbouwkundig plan is afgeleid van de historische structuren in (Drentse) dorpen. Vaak lagen de huizen in het centrum van de dorpen aan een brink. Maar ook langgerekte dorpen aan een weg zijn van oudsher veel te zien, de zogenaamde lintdorpen. Zo ook in ‘De Tuinkamer’. De tuinen van de woningen sluiten op natuurlijke wijze aan op het landschappelijk park, dat zo het verlengde vormt van de tuin. Daarbij zijn in het plan alleen natuurlijke erfafscheidingen opgenomen, zoals hagen en takkenrillen.

Wethouder Robin van Ulzen is blij met de komst van ‘De Tuinkamer’. ‘De variëteit en ruime opzet maakt dit plan uniek. Daarbij is er ruimte voor zowel starters als doorstromers. Dus landelijk wonen is niet alleen weggelegd voor de happy few.’ VanWonen Directeur André ten Vergert voegt daar aan toe: ‘In De Tuinkamer woon je straks in een duurzame woning in een groen buitengebied, maar met het levendige centrum van Meppel binnen handbereik.’

De oplevering van de eerste woningen is begin 2026 gepland.