PGGM van Zeist naar Utrecht

Pensioenbeheerder PGGM verruilt Zeist voor Utrecht. Daarmee komt er ook een einde aan de jarenlange leegstand van kantorencomplex Gildenkwartier boven het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne.

Woonwethouder Eelco Eerenberg geeft via X aan afgelopen week gesproken te hebben met PGGM over de wens van de pensioenbeheerder om naar Utrecht te verhuizen. Het huidige pand  aan de Noordweg 150 in Zeist is in haar in zijn huidige staat niet toekomstbestendig en slecht bereikbaar met het OV, zo meldde het pensioenfonds dit voorjaar. Gezocht werd naar een nieuwe locatie. Op dat moment zou al onderhandeld worden over de huur van een kantoorgebouw dicht bij het treinstation van Utrecht.   

Eerenberg bevestigt nu om welk gebouw het gaat: kantorencomplex Gildenkwartier aan de centrumzijde van het vernieuwse winkelcentrum Hoog Catharijne, gerealiseerd in 1977 naar ontwerp van Goof Spruit en goed voor 25.000 m2. Eerenberg jubelt:  'Daarmee is er na jaren leegstand bijna een nieuwe huurder gevonden voor de kantoorgebouwen van het Gildenkwartier! En de impressie ziet er alvast veelbelovend uit!' Voor het ontwerp is BiermanHenket uit het Brabantse Esch geselecteerd. 

Lees ook: Het roemruchte verleden van jubilerend Hoog Catharijne

Nog maar een maand geleden had de Utrechtse raadsfractie van de PvdA de wethouder vragen gesteld over de toekomst van het kenmerkende complex van bruine baksteen dat inmiddels al meer dan 10 jaar leeg staat en enige tekenen van verpaupering begon te vertonen. De lokale PvdA wilde onder meer weten welke gesprekken waren gevoerd met eigenaar Klépierre.

Hoog Catharijne én Gildenkwartier vielen in handen van de Franse belegger toen in het in 2015 branchegenoot Corio overnam. Vrijwel direct kondigden de Fransen een flinke opknapbeurt voor het winkelcentrum aan waarvan de eerste vernieuwde delen in 2017 verden geopend. Een toekomst voor het kantorencomplex bleef vooralsnog ongewis. Wel verkocht Klépierre begin 2023 liefst 50.000 m2 andere kantoorruimte boven het winkelcentrum aan Schroders Capital. 

Lees ook: Stiefkindje stadvernieuwing Utrecht jubileert

PGGM, goed voor 1.500 medewerkers, en haar grootste klant PFZW (25 medewerkers) zullen op zijn vroegst pas in 2027 in Gildenkwartier intrekken omdat er een flinke renovatie en verbouwing van het complex noodzakelijk zijn.