Ortec Finance ziet kentering op woningmarkt

In juni 2022 was de prijsontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt 0,5% lager dan in de maand mei, zo blijkt uit berekeningen van Ortec Finance

De gemiddelde prijsstijging komt uit op slechts 0,2%. Deze ontwikkeling past volgens Ortec in de dalende tendens van de afgelopen maanden, waarbij het aantal gemeenten met een negatieve prijsontwikkeling sterk toeneemt. Was er in mei nog sprake van een negatieve prijsontwikkeling bij 61 gemeenten, in juni zijn dit er al 151. Ook op provinciaal niveau zet deze trend door: in Zeeland is de daling van -0,03% in mei toegenomen naar ruim -0,3% in juni. Ook in Zuid-Holland en Limburg is sprake van een prijsdaling.

De prijsstijging valt op jaarbasis deze maand bijna 2% lager uit dan vorige maand. In mei 2022 was de gemiddelde prijsstijging op jaarbasis 17,5%, in juni is dat gedaald naar 15,6%. Deze ontwikkelingen wijzen na jaren van stijgende prijzen in de richting van een kentering op de woningmarkt. Die kentering is er vooralsnog niet in het aantal verkopen; met 15.000 transacties was het aantal verkochte woningen in juni 2022 vergelijkbaar met dat van de maand ervoor en met dezelfde maand vorig jaar. De kentering is wel zichtbaar in de afname van het aantal keer dat werd overboden.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen