Opname bedrijfsruimte daalt licht in eerste kwart 2025

In het eerste kwartaal van 2025 werd circa 750.000 m² bedrijfsruimte opgenomen, waarvan 57% logistiek en 43% industrieel vastgoed. Dat is 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het stijgend aantal bezichtigingen en zoekopdrachten wijst echter op een groeiend vertrouwen, meldt internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in zijn nieuwste kwartaalonderzoek.

Logistiek vastgoed is opnieuw het dominante segment, met een opname van 425.000 m² (57%) tegenover circa 328.000 m² (43%) bedrijfsruimte. Grote transacties illustreren volgens de vastgoedadviseur het vertrouwen in de markt. Zo tekende Karl Rapp een huurovereenkomst voor circa 41.000 m² bij Citylink in Rotterdam en nam Brouwers Logistics 36.500 m² in Drunen in gebruik. Dorel Juvenile verlengde de huur van 30.000 m² en breidde daarnaast uit met 10.000 m².

Trends zetten zich voort

De trends uit 2024 zetten zich voort: hoge huren en krapte in logistieke hotspots tegenover stijgende leegstand op secundaire locaties. Op toplocaties blijft de druk groot, wat leidt tot aanhoudende huurstijgingen die min of meer gelijk oplopen met de inflatie. Op minder gewilde locaties dwingen langere leegstandsperiodes verhuurders tot ruimere incentives, waaronder korting op de huurprijs.

Sander van Tuijl, head of Leasing Cushman & Wakefield Nederland: ‘Toplocaties blijven populair, maar zijn vaak duur en lastig beschikbaar. Tegelijk zien we dat juist op secundaire locaties steeds meer kansen ontstaan. De huren liggen daar lager en met de juiste investeringen in kwaliteit en duurzaamheid kunnen dit aantrekkelijke alternatieven worden. Voor bedrijven die meer ruimte zoeken tegen lagere prijzen, is zo’n overstap steeds realistischer. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot meer balans in de markt.’

Aanvullende fundamentals

Nederland biedt gebruikers van logistiek en industrieel vastgoed traditioneel sterke vestigingsvoorwaarden, zoals locatie, infrastructuur, arbeidsaanbod en duurzaamheid. Tegelijkertijd ontstaan uitdagingen op het gebied van stroom- en wateraansluitingen en stikstofmaatregelen. Deze aanvullende ‘fundamentals’ kunnen de keuze voor locaties verder beïnvloeden, schrijven de marktonderzoekers van Cushman & Wakefield. Zowel voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe vestigingsmogelijkheden als voor investeerders die rekening moeten houden met risico's en onzekerheden in de markt.

‘Met een combinatie van positief sentiment en focus op strategische keuzes en duurzaamheid lijkt de bedrijfsruimtemarkt in 2025 klaar om verder te groeien, vooral voor partijen die flexibel en doelgericht opereren binnen een veranderende marktdynamiek, waarin aanvullende fundamentals steeds belangrijker worden’.