Oplossing voor verouderde portiekflats

Veel van de verouderde typische Nederlandse portiekflats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom vaak op de slooplijst.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

Symbiotic Urban Movement (SUM) – een studententeam van de TU Delft – heeft een plan ontwikkeld om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren en meer woningen te creëren.

SUM wil deze flats transformeren met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat ook energieneutraal maakt. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitdaging om in tien jaar 1 mln woningen te creëren en een groot deel van de bestaande voorraad te verduurzamen. Het baanbrekende ontwerp is ook de Nederlandse inzending van de Solar Decathlon Europe, een competitie die in mei en juni in Duitsland plaatsvindt.

In 2019 gingen studenten van de TU Delft de uitdaging aan om een oplossingsgericht ontwerp te bedenken voor de verouderde woningvoorraad in Nederland, waarbij maximaal wordt ingezet op circulariteit en energy efficiency. Het resultaat is een gebouwontwerp waarbij de portiekflat wordt opgebouwd uit drie delen: een commerciële plint, een woning en de circulatiekern. Op de portiekflat wordt een nieuwe module geplaatst, die als een soort batterij fungeert en het oude gebouw voedt met zonne-energie en regenwater. Ook wordt het bestaande gebouw gerenoveerd. Zo krijgt de flat een nieuwe, goed geïsoleerde gevel waarin het leidingwerk voor alle installaties wordt verwerkt. De sociale cohesie wordt bevorderd door op de begane grond een gemeenschappelijke publieke ruimte in te richten met een café, winkels, een restaurant en werkplaatsen.

www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws