Open normen zorgen ook voor rechtsonzekerheid

Justine van Lochem is gepromoveerd op het onderwerp ‘Open normen in het huurrecht. Ruimte versus zekerheid’.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 20 december 2019

Dentons senior associate Justine van Lochem heeft op 3 december met succes haar proefschrift ‘Open normen in het huurrecht. Ruimte versus zekerheid’ verdedigd. Ze heeft hiermee de graad ‘doctoraat in de rechten’ behaald.

Van Lochem deed onderzoek naar de ruimte die open normen bieden binnen het huurrecht. Dat de toepassing van de wettekst gewoonlijk nadere invulling en interpretatie behoeft, is niets bijzonders; wetgevers kunnen niet bij voorbaat in de volledige normering van alle toekomstige feiten voorzien en laten daarom enige ruimte voor nadere formulering. Daar staat echter tegenover dat open normen ook voor rechtsonzekerheid zorgen.

Aan dat bezwaar van rechtsonzekerheid kan tegemoet gekomen worden als rechters zich houden aan door de wetgever en in de jurisprudentie gestelde kaders. Daarbinnen geven de open normen nog steeds veel ruimte aan rechters. Contractspartijen zien hun ruimte (om in vrijheid afspraken te maken die niet kunnen worden aangetast) door open normen veelal ingeperkt in plaats van vergroot.

Van Lochem komt tot de conclusie dat open normen geen onbeperkte ruimte aan de rechter en de contractspartijen verschaffen. In gelijke mate is er ook geen sprake van volledige rechtsonzekerheid. De ruimte varieert niet alleen per open norm, maar ook binnen de open norm bij verschillende toepassingen en per normadressaat.

Sinds 2006 is Justine van Lochem advocaat en sinds 2009 werkt zij bij Dentons Boekel in Amsterdam. Ze is werkzaam binnen de praktijkgroep Vastgoed, met bijzondere aandacht voor verhuurder- en huurdersrecht met betrekking tot commercieel onroerend goed (kantoor- en winkelruimte) en woningen. Daarnaast omvat haar werk het algemene verbintenissenrecht en het eigendomsrecht, het adviseren van cliënten en het procederen namens hen.