De Ondernemingskamer heeft donderdag een onderzoek aanbevolen naar het beleid en de gang van zaken van Funda sinds 2016.
De uitspraak deed de Ondernemingskamer in een zaak, die aanhangig is gemaakt door een groep certificaathouders, verenigd in FundaBelang. Het bestuur en de raad van commissarissen van Funda hebben zich aan hun zijde geschaard. Daartegenover staan NVM en NVM Holding, de grootste aandeelhouder van Funda. De Ondernemingskamer oordeelde dat de NVM Holding 'al vijf jaar' niet in staat was besluiten te nemen over hoe het verder moet met Funda.
In een eerste reactie is FundaBelang hier tevreden over. ‘Deze uitspraak is ongetwijfeld aanleiding voor de NVM om samen met ons verder te denken over de toekomst’, zegt Timo Smit, voorzitter van FundaBelang.
‘We zetten de gesprekken hierover voort met zowel Funda als certificaathouders en ook met mogelijk geïnteresseerde nieuwe aandeelhouders,’ aldus Yme Bosma, directeur van NVM Holding, die vooral nadruk legt op snel meer duidelijkheid.
Timo Smit is mede-oprichter van Funda en vanaf het begin bij de website betrokken. Een groep aandeelhouders van het eerste uur achter hem wil kunnen meepraten over de toekomst van Funda, maar NVM heeft inmiddels 90% van het stemrecht. Het heeft dus de zeggenschap bij alle grote beslissingen en de bevoegdheid bestuurders te ontslaan. De twee partijen hebben een verschillende visie op de toekomst voor Funda.
Toen Funda begon, wilde NVM er geen geld in investeren. De 'oude' aandeelhouders staken er destijds ƒ 25 mln in en velen willen hun inleg en rendement nu verzilveren, hetzij door een beursgang, hetzij door het aantrekken van nieuwe aandeelhouders. Funda is misschien wel € 500 mln waard.