Nuveen koopt voor € 126 mln Gouden Bocht in Amsterdam

Nuveen Real Estate heeft namens het Cityhold Office Partnership de Gouden Bocht aangekocht, een hoogwaardig monumentaal complex van voornamelijk kantoren aan de Herengracht in Amsterdam, voor een totaalbedrag van ongeveer € 126 mln.

De Gouden Bocht wordt gezien als een van de meest iconische complexen aan de grachten van Amsterdam. Het complex, met vele oorspronkelijke kenmerken, is voornamelijk in de 17e eeuw gebouwd en staat geregistreerd als Unesco werelderfgoed.

Het complex bestaat uit 16 op eigen grond gelegen gebouwen met een totaal verhuurbaar vloeroppervlak van 15.525 m², met 34 parkeerplekken in de ondergrondse parkeergarage, en heeft diverse huurders, waaronder Werkspot, Expedia, AKQA, Euroclear en Fabienne Chapot.

Jasper Gilbey, directeur bij Nuveen: ‘Deze aankoop reflecteert een unieke kans om een iconisch complex met voornamelijk kantoren in het hart van de Amsterdamse grachten te verwerven, mogelijk de meest aantrekkelijk kantoren submarkt in Europa. De unieke locatie en het gediversifieerde profiel van de 16 gebouwen bieden kansen om door actief asset management waarde toe te voegen op de lange termijn. De Gouden Bocht is een uitstekende toevoeging die zorgt voor diversificatie in de wijdere Chop-portefeuille en geeft ons nog meer zichtbaarheid op de dynamische Amsterdamse markt na de aankoop van Edge Olympic op de Zuid-As vorig jaar. Chop blijft actief in zijn zoektocht naar zowel gestabiliseerde als ‘value-add’ kantoorinvesteringen in de kernlocaties van Europa met het doel om selectief te groeien naar € 4 mrd aan gebouwen onder management op de korte termijn.’

Amsterdam is een ‘tier 1 stad’ in de investeringsstrategie van Chop, gekenmerkt door beperkte dynamiek in het aanbod en aantrekkelijke kwalitatief sterke vraag van gebruikers, met huurgroei verwachtingen als gevolg. Chop blijft actief in het aankopen van ‘best-in-class’ kantoor investeringen in ‘tier 1 steden’ in Europa – zoals Parijs, Berlijn, Madrid en Amsterdam – zoals de recente aankoop van Edge Olympic in Amsterdam, Morland in Parijs en Edge Grand Central in Berlijn.

Chop werd geadviseerd door CMS (juridisch), E&Y (financieel), Arcadis (technisch) en NL Real Estate – Knight Frank (commercieel). NL Asset Management is aangesteld als lokale asset manager voor het Gouden Bocht-complex.

De verkoper werd geadviseerd door Global Equity Management (commercieel), PYGG (juridisch), VAD (juridisch) en IMV (commercieel).

Foto: Milan Hofmans