Na de feestelijke opening van De Passage in Den Haag resteren er nog enkele gedateerde panden in de Grote Marktstraat die aangepakt zouden kunnen worden.
Na de feestelijke opening van De Passage in Den Haag resteren er nog enkele gedateerde panden in de Grote Marktstraat die aangepakt zouden kunnen worden.
Voor het Zeemanpand (met Zeeman en Bristol als huurders) zijn tien jaar geleden al plannen gemaakt. In een gemeentelijk evaluatierapport Wonen boven Winkels (2007) wordt voorgesteld 29 woningen te realiseren in dit massieve jaren '60 gebouw van Dela Vastgoed. Daar is het nooit van gekomen, maar Dela heeft wel eind vorig jaar een vergunning gekregen voor de verbouwing van de naastgelegen panden Vlamingstraat 18 en 20. Vlamingstraat 18 is een gemeentelijk monument en heeft DA als huurder. De winkels worden van buiten en van buiten veranderd. Zo komen er schuifdeuren in de voorgevel en wordt de indeling gewijzigd.
Door verschillende grote projecten krijgt De Grote Marktstraat een geheel nieuw aanzien. Net opgeleverd of nog in aanbouw zijn gehalve De Passage ook Marks & Spencer, het Sijthoffgebouw en Amadeus (Primark). Eigenaar Credit Suisse Asset Management laat het Sijthoffpand grondig verbouwen tot deels winkelruimte en deels kantoren.
Eerder realiseerde dezelfde combinatie als van De Passage (AM en Multi, eerder ook ING) al de Spuimarkt (2007) en het Rabbijn Maarsenplein (2006). Het overige vastgoed is in handen van verschillende eigenaren, zowel institutionele beleggers als particuliere investeerders zoals Harry Hilders (Grote Marktstraat 1-5, op de hoek met Lutherse burgwal met een AH-supermarkt).
Voorafgaand aan de opening van De Passage zei binnenstadwethouder Boudewijn Revis dat de gemeente investeert in de openbare ruimte en infrastructuur om investeringen uit lokken. Het gedeelte bij de Grote Markt kan zich ontwikkelen tot een uitgaansgebied met horeca en ruimte voor muziek en cultuur.
Het eerste gebouw in dit gebied dat getransformeerd wordt, is de voormalige lampenwinkel van de vorig jaar overleden Piet de Borst, op de hoek van Lutherse Burgwal en de Prinsegracht. Hier komt een Grieks restaurant dat voorheen in het Sijthoffgebouw zat. Het pand van De Borst, dat eigendom is van de familie, staat inmiddels in de steigers.
Voor de naastgelegen twee panden (Grote Markt 16 en 10) zijn geen op dit moment geen verbouwingsplannen bekend. In Grote Markt 16 zit de Kijkshop en no. 10 (eigendom van Breevast) is ingevuld met een tijdelijke outlet. Het is inmiddels al jaren geleden dat Kwantum hier zijn vestiging sloot. Volgens ingewijden moet een horecabestemming hier mogelijk zijn.
De gemeente zal geen vastgoed gaan aankopen, maar rondt wel de herinrichting van de Grote Marktstraat af. Niet alleen komt er nieuwe bestrating en straatmeubilair, maar ook door een kunstenaar ontworpen verlichting.
De eerste plannen voor een doorbraak werden eind 19de eeuw gelanceerd en in 1923 was de Grote Marktstraat een feit. In de twee decennia daarna werden onder meer De Bijenkorf en Peek en Cloppenburg gebouwd. In de jaren '60 volgden panden van de Hema en de V&D, die qua architectuur typisch zijn voor die periode. Dat wil zeggen: veel beton en weinig ramen. Deze panden zijn evenals de Bijenkorf in handen van IEF Capital.
Door het ondergronds brengen van de tram en de auto's in de jaren '90 kon de winkelstraat verder versterkt worden. Volgens Heino Vink, coo van Multi, is de opening van De Passage van groot belang voor het winkelhart. Zo is een nieuwe verbinding tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat/Vlamingstraat tot stand gekomen. Hij sprak van een 'extreem structurerende ingreep in de passantenstroom.'