Nederlandse winkels zitten Bristol in de weg

De Nederlandse winkels van de Belgische schoenenketen Bristol lijden al jaren verlies door grote concurrentie, een slecht imago en recente operationele problemen, zo valt te lezen in het FD. Maar de Belgische familie Vanaudenhove spreekt tegen dat ze haar Nederlandse winkels wil afstoten.

De Telegraaf eerder gisteren schreef op basis van informatie van ingewijden, dat Bristol overweegt zich terug te trekken uit Nederland. Het Belgische familiebedrijf uit 1947 ontkent dit in een maandag uitgegeven persbericht, waarin het zegt ‘te willen reageren op foutieve mediaberichtgeving’. ‘Bristol heeft al tientallen jaren een sterke aanwezigheid in Nederland. Onze focus op onze winkels én online blijft onveranderd.’

Ceo Elise Vanaudenhove laat wel weten dat het bedrijf het momenteel moeilijk heeft in Nederland. ‘Met de winstgevendheid in België als voorbeeld, werken we aan de turnaround in de Nederlandse markt’, zo stelt ze. Al jaren moet de familie Vanaudenhove geduld hebben met de Nederlandse winkels, schrijft het FD. In 2022 was er de verwachting dat de groep na zes jaar weer winst zou maken. Maar juist door de Nederlandse winkels boekte het bedrijf op een groepsomzet van €179,6 mln nog steeds €500.000 nettoverlies. Jaarcijfers over 2023 zijn nog niet beschikbaar.   

In de praktijk krimpt het bedrijf al bijna twintig jaar. De Franse schoenenwinkels zijn volgens de krant al lang geleden verkocht, net als de doe-het-zelfwinkels van Brico, zoals Praxis in België heet. Ook de Belgische schoenwinkels van Primo en Avance werden afgestoten, net als het Nederlandse Van Woensel.