Nederlandse teams in de prijzen

Tijdens de Solar Decathlon Europe 21/22 zijn teams van de TU/e en de TU Delft in de prijzen gevallen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7/8, 26 augustus 2022

Tijdens de Solar Decathlon Europe competitie presenteerden 16 internationale studententeams hun innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame en energie-efficiënte architectuur en engineering in de bouwsector. De wedstrijd daagt universiteiten van over de hele wereld uit om een zelfvoorzienend huis te ontwerpen, te bouwen en te monitoren. De huizen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën en zijn ontworpen volgens de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid.

Huis van de toekomst
Het team VirTUe van de TU Eindhoven haalde de tweede plaats met Ripple, een concept dat de impact op het milieu vermindert en bestaat uit een zelfvoorzienende en duurzame woning en een coaching-app die mensen spelenderwijs stimuleert om zuiniger te leven.

Het duurzame huis zelf is volledig zelfvoorzienend in energie en gebouwd met herbruikbare materialen zoals hout. Het kan relatief eenvoudig bovenop bestaande gebouwen worden geplaatst, waardoor het onderdeel is van de oplossing voor de woningnood in stedelijk gebied. In de gevel zijn gekleurde zonnepanelen verwerkt, wat op het dak meer ruimte creëert voor sociale activiteiten.

Optopping portiekflats
Symbiotic Urban Movement (Sum) – een studententeam van de TU Delft – is derde geworden met een plan om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren. Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. Sum transformeert deze flats met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat ook energieneutraal maakt. Met dit ontwerp levert Sum een belangrijke bijdrage aan de uitdaging om in tien jaar tijd één miljoen woningen te creëren.

Meer informatie over team VirTUe staat op www.tue.nl/en/news/news-overview
De informatie over het Sum-team is te vinden op www.delftsolardecathlon.com