Nederland populair bij online retailers

Nederland doet het goed bij online retailers. Deze partijen zien ons land als de nummer één voor uitbreiding van hun logistieke operaties. Dat blijkt uit de European Logistics Occupier Survey van CBRE.

Daarbij zoeken deze partijen steeds vaker naar vastgoed buiten de traditionele locaties. Andere landen waar online retailers hun logistiek willen uitbreiden zijn Italië, Tsjechië, Griekenland en Duitsland. In het onderzoek zijn meer dan honderd van de grootste Europese gebruikers van logistiek vastgoed op het gebied van productie, e-commerce, retail, supermarkten en logistieke dienstverlening ondervraagd.

Gunstige voorzieningen
Redenen dat Nederland zo populair is, zijn onder andere de hoge internet- en e-commercepenetratie. Ook de goede infrastructuur met de haven van Rotterdam en vervoersroutes naar de rest van Europa, is een pré. Verder spelen het belastingklimaat en de beschikbaarheid van personeel een rol.

Toename vraag buiten traditionele locaties
Bijna twee derde van de online retailers geeft aan verder te kijken dan traditionele locaties voor hun logistieke uitbreiding. Dit is ook in Nederland het geval, waar grondschaarste een belangrijke rol speelt. ‘De bekende logistieke hubs zoals Venlo, de Noordelijke Randstad en Midden- en Oost-Brabant raken vol’, zegt Jim Orsel, head of logistics bij CBRE Nederland. ‘Partijen wijken daarom steeds vaker uit naar plekken als Midden- en Zuid-Limburg, Lelystad en Overijssel’. Ook logistieke locaties dicht bij grote steden zijn populair onder online retailers; maar liefst 64% geeft aan dat uitbreiding in stedelijke regio’s een hoge prioriteit heeft.

Groei e-commerce
De Nederlandse e-commercesector is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2010 ging minder dan 5% van alle detailhandelverkopen via internet, in 2020 was dit bijna 18%, zo blijkt uit data van Euromonitor. Naar verwachting zal dit percentage groeien naar meer dan 23% in 2025. Door de toename - afgelopen jaar mede als gevolg van de coronapandemie - werd er in 2020 een recordvolume van €4 mrd belegd in logistiek vastgoed. Dat is een stijging van ruim 60% ten opzichte van 2019.