Na zeven jaar uitspraak over Cyprus-route Vos Investment Group

Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de hoofdverdachte van een zogenaamde Cyprus-route van de Vos Investement Group uit Limburg.

Dit blijkt uit een rechtbankverslag in het Financieele Dagblad. De rechtbank in ’s Hertogenbosch doet op 24 mei uitspraak.

Toen de zaak aanhangig werd gemaakt claimde Vos Investment een vastgoedportefeuille te hebben van meer dan € 300 mln. De hoofverdachte was bekend in Maastricht als organisator van City Polo op het Vrijthof.

De officier van justititie beticht de 64-jarige hoofdverdachte Ben V. van het bedenken van fictieve bemiddelingsprovisies bij vastgoedaankopen, die liepen via een bedrijf in Cyprus, waarvan de bankrekeningen ‘de portefemonnee van V’ waren, aldus de officier. Hem wacht een belastingaanslag van € 11 mln.

V. ontkent eigenaar en/of leiddinggevende te zijn van het bedrijf in Cyprus en meent dat er wel sprake was van provisiebetalingen. Door de inbreng van het Cypriotische bedrijf zouden de klanten hogere leningen hebben kunnen bedingen. De loan-to-value zou daardoor 75% hebben bedragen. Justitie gelooft die lezing niet en spreekt van een ‘spookfirma’, mede op basis van gevonden miljoenenbetalingen voor een luxe jacht in Griekenland en de aankoop van een appartement in Dubai. De hoofdverdachte woont daar sinds 2017.

Hij emigreerde daar naartoe, nadat de Fiod op meer dan zestig panden in Nederland en Duitsland beslag had gelegd op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarbij zijn een woning, drie bedrijfspanden en een accountantskantoor doorzocht. Ook zijn toen kunst, sieraden, dure horloge en luxe auto's in beslag genomen.