NVM: gemiddelde verkoopprijs bestaande woning stijgt naar € 419.000

De verkoopprijs van een bestaande woning is in het derde kwartaal gestegen naar gemiddeld € 419.000, zo blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een nieuwbouwhuis kost gemiddeld € 455.000.

De NVM meldt voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen een stijging van respectievelijk 19% en 14% ten opzichte van een jaar eerder. Tussenwoningen stijgen het hardst in prijs. Appartementen zijn het goedkoopste woningtype. 

Het aanbod krimpt. Er staan slechts 16.500 woningen te koop, 44% minder dan een jaar geleden. Juist die schaarste leidt volgens de makelaarsvereniging tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend perentage overbiedingen op de vraagprijs. Acht op de tien woningen werd boven de vraagprijs verkocht.

Ook blijkt de nieuwbouwmarkt niet langer te groeien. NVM-makelaars verkochten afgelopen kwartaal bijna 8.000 nieuwbouwwoningen en kavels. Dat is een daling van 15% vergeleken met een jaar eerder. Ook komen er minder nieuwe woningen op de markt: 7.400 woningen, waarvan de helft appartementen. Het nieuwbouwaanbod ligt bijna 30 % lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

 

img
Redacteur
Profiel