NU Projectontwikkeling ontwikkelt 600 woningen in Rijswijk

Aan de Burgemeester Elsenlaan 329 in Rijswijk maakt een leegstaand kantoorgebouw plaats voor de nieuwbouwontwikkeling Urban Parks.

Het Havenkwartier van Rijswijk wordt getransformeerd naar een nieuwe duurzame stadswijk, waar wonen, bedrijvigheid, natuur en verkeer een plek kunnen krijgen.

UrbanParks bestaat uit een divers programma met vooral betaalbare- en middeldure woningen variërend van éénkamerappartementen tot ruime vierkamerappartementen. De kleinere woningen zijn ontwikkeld voor de zogeheten ‘young professionals’ en de starters op de woningmarkt die niet (meer) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Het woningprogramma met relatief veel middeldure woningen sluit goed aan bij de doelstelling van het college van B&W om meer middeldure woningen in Rijswijk te realiseren.

Het project bestaat daarnaast uit circa 4400 m² nieuwe bedrijfsruimten en voorzieningen. Het ontwerp bestaat uit een robuuste stedelijke laag met een hoge plint. Boven op de stedelijke laag worden vijf bijzondere ‘groene’ appartementengebouwen ontworpen. De hoogten van de gebouwen variëren van circa 30 tot 50 meter. Eén hoogteaccent zal circa 70 meter hoog worden. De ontwikkelaar heeft veel aandacht besteed aan de biodiversiteit binnen het plan. Door de toepassing van specifieke landschapsinrichting en beplanting wordt de flora en fauna versterkt. Het gebouw en de omgeving worden klimaatadaptief ontworpen. Dit betekent dat overvloedig regenwater wordt gebufferd zodat het gedoseerd kan afvloeien of kan worden hergebruikt. Alle appartementen worden gasloos en energiezuinig ontworpen.

De gebouwen worden straks verbonden door aantrekkelijke collectieve parkjes en daktuinen. Zelfs groente verbouwen in de gemeenschappelijke stadstuin is mogelijk! In de plinten van de gebouwen komen aantrekkelijke voorzieningen, zoals een kleine supermarkt, horeca en overige voorzieningen.

Parkeren voor bewoners en bezoekers zal zo veel mogelijk op het eigen terrein worden opgelost in een volledige ondergrondse parkeergarage. Daarnaast staat er straks een handig en duurzaam mobiliteitsconcept met deelauto’s en -scooters tot de beschikking van de nieuwe bewoners.

Het voorlopig schetsontwerp van UrbanParks is afkomstig van Kampman Architecten uit Den Haag. De parken op en rondom UrbanParks zijn naar een ontwerp van Flux Landscape Architecten.

Het streven is om eind 2022 de vergunning te ontvangen zodat begin 2023 gestart kan worden met de bouw van UrbanParks. De verwachte oplevering zal dan begin 2025 zijn.