Montea groeit met meer dan 300.000 m² aan gebouwen

Montea start het nieuwe jaar met een sterke groei door nieuwe samenwerkingsakkoorden en overnames in Nederland en België.

Montea bereikte in Nederland een akkoord met Urban Industrial voor de overname van twee gebouwen in ’s Hertogenbosch en Zwolle, beide momenteel verhuurd aan PostNL. In Zwolle gaat het om een terrein van 6 hectare met een footprint van ongeveer 29.000 m². Het terrein in s’ Hertogenbosch is 5 hectare met een footprint van 24.000 m². 

De verkoper, Urban Industrial, werd in deze beide transacties geadviseerd door BNP Paribas Real Estate. 

“Beide eigendommen zijn strategisch gelegen aan de ingang van de stad. De locaties zijn uitermate geschikt voor e-commerce door de aanwezigheid van veel buitenterrein, waardoor Montea bij vertrek van de bestaande huurder ook nog kan uitbreiden. Met die investeringen benadrukken we dat Nederland voor ons een steeds belangrijkere markt is om ons groeiverhaal mee te ondersteunen. Deze groei is zowel kwalitatief als duurzaam.” Cedric Montanus, co-Directeur Montea Nederland

Daarnaast bereikte Montea en een particuliere belegger een akkoord over de aankoop van het door Barsan Groep gehuurde logistieke pand in Tilburg. Het gebouw heeft een oppervlakte van 6000 m² op een terrein van 2 hectare. Net als op de terreinen in s’ Hertogenbosch en Zwolle kan Montea ook in Tilburg nog uitbreiden. 

Bij deze overname werd de verkoper geadviseerd door Industrial Real Estate Partners en Montea door Smitsvanbeek Bedrijfshuisvesting.

Montea heeft over deze verschillende transacties in het eerste kwartaal 2022 in totaal € 120 mln geïnvesteerd. Deze investeringen geven een onmiddellijk netto rendement van ca. 4% of een huur van ca. € 4,6 mln. Met de te realiseren groei op de gronden uit het partnership met Groep Cordeel, verwacht Montea in de volgende twee jaren bijkomende investeringen te kunnen uitvoeren van ca. € 60 mln en hieruit een bijkomende huurgroei te realiseren van € 3,6 mln. De volledige ontwikkeling van het partnership met Groep Cordeel en de acquisities in België en Nederland leveren een gemiddeld aanvangsrendement op van meer dan 4,5%.

In België heeft Montea een samenwerking met bouwgroep Cordeel voor de ontwikkeling van 230.000 m² nieuwe oppervlakte aan logistieke gebouwen in Tongeren, Zele en Vilvoorde. Daarnaast neemt Montea in Gent het gebouw van Expologic over.