Ontwikkelaars van middeldure huurwoningen in Amsterdam krijgen meer financiële ruimte van de gemeente. Zij mogen voor hun nieuwbouwwoningen in deze categorie tijdelijk meer huur vragen. Het college van B en W heeft met dit voorstel van verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig ingestemd.
Die financiële ruimte is volgens de wethouder hard nodig om de bouw van middeldure huurwoningen van de grond te krijgen. ‘In 2023 stokten veel projecten omdat ze volgens de markt financieel niet rond te rekenen waren.’
Voor veel Amsterdamse politieke partijen was middenhuur een speerpunt afgelopen jaren, om op die manier de doorstroming op de woningmarkt te bespoedigen. Desondanks kwam de bouw maar moeilijk op gang. Van de 3000 woningen die de gemeente Amsterdam vorig jaar in aanbouw wilde nemen, werden uiteindelijk slechts 314 middeldure huurwoningen gerealiseerd.
Van Dantzig springt met zijn besluit in op de ruimte die de net gelanceerde landelijke Wet betaalbare huur hiervoor laat. Voormalig minister Hugo de Jonge voor Wonen heeft in de wet mogelijkheden vast laten leggen om de markt meer tegemoet te komen. Bij nieuwbouwprojecten die voor 2028 van start gaan, mogen projectontwikkelaars en bouwers voor twintig jaar 10% meer huur vragen voor een middenhuurwoning dan het plafond van €1165 per maand.
Het Amsterdamse VVD-raadslid Myron von Gerhardt wees woensdag volgens het Parool in de gemeenteraad op het ‘sowieso volledig opgedroogde aanbod in de stad van middenhuurwoningen’ en wilde weten aan welke knoppen woningbouwwethouder Van Dantzig nog kan draaien. De wethouder kondigde vervolgens nieuwe stappen aan die de bouw op gang moeten brengen. Gesteund door de nieuwe landelijke wet, kiest Amsterdam ervoor in bouwafspraken de maximaal toegestane huurprijs voor middenhuur te verhogen naar €1274, aldus de gemeente.
Amsterdam kan hierin sturen omdat de gemeente vaak de grond in bezit heeft en onderhandelt met vastgoedpartijen over wat er precies wordt neergezet en hoeveel huur er mag worden gevraagd. Met het besluit van Van Dantzig maakt de gemeente een switch van betaalbaarheid naar beschikbaarheid. Wel benadrukt de wethouder dat de maatregel in principe tijdelijk is en alleen geldt voor nieuwbouwwoningen die voor 2028 in aanbouw worden genomen, conform de nieuwe wet.