Mixed-use ontwikkeling AMST heeft de Middenhuur Award gewonnen. Journalist en opiniemaker Sander Schimmelpenninck reikte de prijs uit.
Gepubliceerd in PropertyNL Provada Big Review
Het was aan Schimmelpenninck wel besteed om leiding te geven aan de prijs die ontwikkelaar Sustay in het leven had geroepen. De journalist en columnist is niet vies van een scherpe mening over verwende Nederlanders die wat hem betreft heropgevoed moeten worden. Op Twitter kreeg hij dan al snel de wind van voren toen duidelijk werd dat hij op de eerste dag van de Provada in het hol van de leeuw een prijs ging uitreiken voor de partij die het beste middenhuurwoningen ontwikkelt.
‘Ik lees hier dat middenhuur een belachelijk idee is. Dat het wordt gezien als een soort oplossing die het niet zou zijn. Volgens mij komt het er in de kern op neer dat je mensen hebt die niets willen inleveren versus mensen die menen dat betaalbaar wonen voor iedereen een grondrecht is. Beiden is niet helemaal waar. Voor vandaag is vooral de vraag wie deze prijs wint.'
Sustay-directeur Jimmy Kools ging nog even in op kritiek van mensen als sociaal-geograaf Cody Hochstenbach die betwijfelen in hoeverre middenhuur daadwerkelijk zorg voor betaalbare woningen. ‘Het is goed dat er aandacht is voor middenhuur. Dit zorgt er net als bij Tesla voor dat de transitie wordt versneld. Feit is ook dat middenhuur een prijsniveau heeft tot € 1000 per maand, wat door onder meer inflatie soms wel oploopt tot € 1100. De vraag voor wie middenhuur betaalbaar is, is begrijpelijk. Maar meer middenhuur is daarbij de oplossing. De reflex is reguleren, maar aanbod voegt juist meer toe.’
Jurylid Ester Geuting, directeur innovatie bij adviesbureau Stec Groep voegde daar nog aan toe dat middenhuur in haar optiek het belangrijkste oliemannetje is om mensen die nu geen kans maken op een woning alsnog naar binnen te trekken. Je wilt de doorstroming op gang brengen. Sociaal, middenhuur en betaalbare koop. Dat is de gouden driehoek, daar is het te doen. Het neveneffect van het woningmarktbeleid van de afgelopen jaren is dat het gat alleen maar groter is geworden. Alles wat je er aan kan doen moet je er aan doen. Middenhuur is vooral van waarde als het gaat om projecten die massa toevoegen.
Die zaten er ook bij de 12 genomineerden die In een korte presentatie nog een keer de revue passeerden. Waaronder Grote Beer en Diepeveen van Dura Vermeer, The Roofs van ASR & CBRE, een leaseconstructie van WoonFriesland en het transformatieproject NOW van Syntrus Achmea. De jury bestond deze editie uit Hans Ton (ministerie van BZK), Wabe van Enk (PropertyNL), Peter Boelhouwer (TU Delft), Jos Melchers (gemeente Rotterdam) en Esther Geuting (Stec Groep). Zij beoordeelden de afgelopen maanden onder andere op criteria als sociale cohesie, lef en verbetering positie middeninkomens. Uit de top 3 werd de winnaar gekozen: project De Juf in Utrecht (Mitros), het Huybert van Oldenhofje in Arnhem (Skope) en AMST in Amsterdam (MRP).
De laatste partij werd unaniem door de jury naar voren geschoven als winnaar. ‘MRP laat zien dat het kan!’, aldus Geuting. Daarmee doelt ze op het feit dat er in Amsterdam, ook de hoofdstad van de regeldruk, op een centrale locatie 252 woningen worden gerealiseerd. Liefst 80% van de woningen zit in de middenhuur en niet voor Amsterdamse hokjes, maar voor royale woningen van meer dan 100m2 waar ook gezinnen terecht kunnen.
Bart Meijer, ceo van MRP, is trots op het winnen van de award. ‘Wij beschouwen het als een heel innovatief project, maar het was niet makkelijk.’
Middenhuur Award
De Middenhuur Award is een initiatief van Stec Groep en Sustay, in samenwerking met Binnenlandse Zaken, TU Delft en PropertyNL. De award is in het leven geroepen als bijdrage om de woningmarkt vlot te trekken en de doorstroming vanuit de sociale huur te bevorderen.
De jury bestond dit jaar uit Esther Geuting (directeur innovatie Stec Groep, voorzitter), Peter Boelhouwer (hoogleraar TU Delft), Hans Ton (directeur wonen ministerie BZK), Jos Melchers (directeur gebiedsontwikkeling Rotterdam) en Wabe van Enk (hoofdredacteur PropertyNL).