Locatus winkelranglijsten: toptien retail vrijwel ongewijzigd

Onderzoeksbureau Locatus heeft de top-100 van retailers op het gebied van winkeloppervlak en verkooppunten voor 2021 op een rijtje gezet.

Qua winkeloppervlak zit de toptien stevig in het zadel. Albert Heijn, Jumbo, Gamma, Praxis, Lidl, Intratuin, Karwei, Aldi, HEMA, IKEA behielden hun posities. Uit het overzicht is niet op te maken of ze meters wonnen of verloren, maar hun plaats in de rangorde bleef ongewijzigd. Ook 11 tot en met 21 bleef hier onveranderd!

Bij de toptien van aantallen verkooppunten bleef een tot en met acht ongewijzigd (Kruidvat, Albert Heijn, Jumbo, Gall & Gall, HEMA, Etos, Primera, Aldi), maar nummer 9 van vorig jaar – Zeeman – zakte naar 10. Regiobank, 10 vorig jaar, daalde naar 12. Opvallende stijger in de hoogste regionen is Service Apotheek, van 17 naar 9.

De eerlijkheid gebiedt verder te zeggen dat bij de verkooppunten  dit jaar Etos en Primera beide op 6 eindigden met precies even veel verkooppunten: 631.

HEMA, dat de afgelopen twee jaar een onrustige periode doormaakte, bleef op beide lijst stabiel op dezelfde positie: 5de qua verkooppunten, 9de qua oppervlakte.

Lager op de lijst is er wat meer beweging te zien. Hubo XL steeg qua oppervlakte van 51 naar 35, een flinke sprong. Basic Fit ging van 61 naar 45 en autodealer Van Mossel klom van 80 naar 48.

Bij de verkooppunten is te zien dat Argos het aantal tankstations vermeerderde en van 52 naar 43 ging. Xenos geniet een opleving en klom van 80 naar 65. Hoogste nieuwkomer De Hypotheekshop kwam van niets binnen op 81.