Locatus: Er is meer mogelijk dan het huidige winkelen op afspraak

Onderzoeksbureau Locatus onderzocht voor Nijmegen hoe een regeling als ‘Winkelen op afspraak’ doorwerkt in de praktijk.

Op basis van eigen onderzoek naar bezoekersaantallen en retaillocaties heeft onderzoeksbureau Locatus gekeken wat voor effect de overheidsregeling Winkelen op afspraak heeft. Het nam daarbij Nijmegen als praktijk-case, één van de 10 drukstbezochte winkelsteden van Nederland.     

Nijmegen is een stad met 60.000 m² verblijfsruimte op straat en een winkelvoeroppervlak (WVO) van ruim 130.000 m². In 2018 kwamen daar op een zaterdag 43.000 unieke bezoekers tussen pakweg 10-17 uur. In september 2020 is opnieuw een telling uitgevoerd. Hoewel het aantal beperkingen in verband met corona op dat moment relatief klein was, lag het bezoekersaantal met 26.200 unieke bezoekers over de gemeten zaterdag aanzienlijk lager dan in 2018. Deze bezoekers kwamen niet netjes gespreid over de dag.

Locatus komt met de nieuwe regels uit op 19.400 unieke bezoekers op een zaterdag in Nijmegen. Dat is ruim de helft minder dan de precorona-aantallen (± 45.000) en ruim minder dan onze telling van september 2020 toen alle winkels en horeca onder voorwaarden open waren (ruim 25.000) en toen was het volgens de waarneming ook al niet druk. Plus, zo signaleert Locatus, bezoekers komen beter verspreid over de dag, beter verspreid over het winkelgebied en omdat de horeca gesloten is, is de totale bezoektijd korter.

Met nog wat andere factoren in ogenschouw genomen komt Locatus tot de conclusie dat elke shopper op straat 38 m² ruimte heeft.  Op grond daarvan staat het niet alleen onomstotelijk vast dat normaal onder deze regels weinig risico’s met zich meebrengt maar ook dat er zelfs ruimte is om meer bezoekers toe te laten.

Tot slot, werpt Locatus op: wat doen de buurlanden? In België ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen 7 dagen maar een fractie lager ligt dan Nederland (21 vs. 26). Hier zijn de winkels al lange tijd – onder  voorwaarden vergelijkbaar met die wij deze zomer hadden – gewoon  open. In Duitsland is er een heel heldere en duidelijk routekaart waar stapsgewijs wordt gewerkt aan een heropening van de winkels. De eerste stap vindt komende maandag, 8 maart plaats als kleinere winkels heropenen, met 1 klant per 10 m² voor de kleinste winkels en 1 per 20 m² voor de iets grotere. Voor grote winkels geldt in Duitsland ook winkelen op afspraak, maar dan met 1 klant per 40 m². Dit wordt dan stapsgewijs verruimd richting winkelen onder voorwaarden die vergelijkbaar zijn met vorig jaar zomer per 5 april.