Lidl opent meest duurzame supermarkt van Nederland

In Eersel openen op woensdag 10 februari de deuren van de eerste supermarkt met een 5-sterren BREAM-certificaat. Daarmee is deze vestiging van Lidl volgens de supermarktketen de duurzaamste supermarkt van Nederland.

Voor de bouw van de winkel in Eersel had Lidl zich ten doel gesteld de hoogste certificering voor duurzaam bouwen te behalen. Dat lukte zonder grote wijzigingen door te voeren in Lidl’s blauwdruk voor het bouwkundige-en installatietechnische ontwerp van nieuw te bouwen filialen. Zo zijn er een aantal duurzame standaardelementen die Lidl altijd al toevoegt, zoals een warmtepomp, laadpalen voor elektrisch vervoer, energie en watermeters voor het monitoren van verbruik, PV-panelen en natuurlijke koudemiddelen.

Voor de bouw van de winkel in Eersel is daarnaast een extra aantal duurzame maatregelen in het ontwerp opgenomen. Het meest innovatieve element is de klimaatinstallatie. De warmtepomp zorgt ervoor dat er in de winkel geen gasverbruik nodig is. De energie komt van 432 zonnepanelen op het dak.  

Ecoloog in de arm
Ook zijn er waterbesparende voorzieningen getroffen. Toiletten en kranen leveren een belangrijke besparing op het waterverbruik. Lidl heeft tijdens het sloop-, ontwerp- en bouwproces ook een ecoloog in de arm genomen om het proces te begeleiden. Die heeft meegedacht hoe de impact op flora en fauna gedurende het totale project beperkt kan blijven.

Naast de certificering zet Lidl in Eersel een extra stap om de milieu-impact van het parkeerterrein te verlagen door naar natuur-inclusieve oplossingen te zoeken. Zo heeft het parkeerterrein onder andere een bijenhotel en bloemperken omdat bijen en bloemen onmisbaar zijn voor onder meer de productie van groente en fruit. Ook is er een infiltratiestrook aangelegd om regenwater via lavasteentjes langzaam af te geven aan de bodem. Zo wordt het riool ontlast en krijgen bomen en planten voldoende water. Verder zijn er vogelnestkasten en egelkasten geplaatst. Lidl laat volgens een woordvoerder zien dat met deze milieuvriendelijke oplossingen het niet moeilijk hoeft te zijn om iets te doen voor de natuur.