Leyten en Stebru herontwikkelen het Zomerhofkwartier in Rotterdam

De ontwikkeling van het Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam is definitief gegund aan het consortium Leyten en Stebru.

Het nieuwe ZOHO richt zich op een mix van werken en wonen. Hierdoor moet een bruisende buurt ontstaan tussen de binnenstad en het Oude Noorden. Er komen circa 550 woningen: van sociale huur tot koop. ZOHO blijft volgens woningcorporatie Havensteder een plek voor creatieve ondernemers. Nieuw is dat er straks ook gewoond kan worden. Er komt een mix aan sociale huurwoningen (ca 30%) en huur- en koopwoningen in het midden (ca 35%) en duurdere segment (ca 35%). Voor alle bewoners en mensen uit de omgeving, geldt dat zij gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen zoals de huiskamer met kleine horeca, gebruik van deelauto’s en fietsen (mobiliteitshub) en het overdekte sportveld.

Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder: “Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam. Onze belangrijkste taak als woningcorporatie is het verhuren van sociale huurwoningen. We zijn dan ook blij dat we circa 200 sociale huurwoningen kunnen toevoegen aan de wijk. Deze plek is straks echt een thuis voor iedereen.”

Het plan van Leyten en Stebru kent volgens Van den Berk een bijzondere ruimtelijke opbouw. Op het maaiveld komen stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven met daar bovenop een groen landschap, dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen stadsblokken tot een hoogte van 50 meter. De randen van ZOHO richting de binnenstad krijgen een stedelijk karakter en centraal in ZOHO komt een mooi open plein waar verschillende functies samenkomen zoals sport, spel en horeca. Het Rotterdamse ontwerpteam bestaat uit ECHO urban design (coördinatie), Orange Architects, MORE Architecture, Studio Nauta en MoederscheimMoonen Architects.

img
Redacteur
Profiel