Larendael: schade door Amsterdam kan oplopen tot € 1 mrd

Larendael, het investerings- en ontwikkelbedrijf van ondernemer Wim Beelen, claimt schade bij de ontwikkeling van het voormalige ADM-terrein door de gemeente Amsterdam ‘die kan oplopen tot meer dan € 1 mrd.’

Beelen heeft een nieuwe website www.hallobuurman.com in het leven geroepen om zijn ongenoegen over ‘vertragingen en juridische geschillen in de onderhandelingen met de gemeente Amsterdam over de ontwikkeling van dit terrein’. Hij meent dat deals niet doorgaan, omdat wethouders door de ambtenaren oneerlijk geïnformeerd worden. Volgens Larendael rest er niks anders om dit handelen van de gemeente inzichtelijk te maken.

De gemeente heeft vervolgens advocatenbureau Dirkzwager ingehuurd om te voorkomen dat Larendael op de website de namen van ambtenaren publiceert. Binnenkort wordt hierover een kort geding aangespannen tegen Larendael.

Larendael was ambitieus begonnen met bijzondere bestuurders zoals Udo Kock (1970), die werkte bij het Internationaal Monetair Fonds in Washington en in 2014 wethouder was in Amsterdam met onder meer Financiën, Economische Zaken, Haven, Schiphol en Zuidas in zijn portefeuille. Kock destijds: ‘Ik heb me vijf jaar lang als wethouder ingezet voor Amsterdam. Ik zie ernaar uit om bij Larendael aan de slag te gaan en uitdagende projecten te realiseren. Vanzelfsprekend vanuit een andere rol, maar met hetzelfde doel, namelijk Amsterdam mooier en welvarende maken.’ Inmiddels komt echter Larendael niet meer voor op zijn LinkedIn-account. De internationale campus voor ontwerp, onderhoud, en bouw van luxe jachten moet nog wachten, evenals de voorgenomen transitie van de Amsterdamse haven.